Account
Logo
Zoeken
6.3 °C
Foto: 112Drachten

Dode vogels in vijver als gevolg van botulisme

di 11 augustus 2020, 20.58 uur

DRACHTEN - In de vijvers bij de Alferhof, Clearkamp, Bloemkamp en St. Jansberg in Drachten zijn afgelopen week meerdere dode eenden en zeevogels aangetroffen. De dode dieren zijn door de gemeente Smallingerland geruimd. Vermoedelijk gaat het om botulisme-verschijnselen. Dieren die in besmet water zwemmen, kunnen ernstig ziek worden. De gemeente heeft borden geplaatst om mensen te waarschuwen.

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging, veroorzaakt door een bacterie die veel voorkomt in water met een laag zuurstofgehalte. Voor deze bacterie zijn temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu, zoals een dode vogel, ideale omstandigheden. De bacterie vermeerdert zich dan zeer snel en scheidt daarbij de giftige stof botuline af.

Botuline heeft voornamelijk schadelijke gevolgen voor de dieren die in het water leven, zoals watervogels en vissen. Voor mensen vormt botulisme in zwemwater ook een gevaar, maar weinig mensen worden er ziek van. Ga daarom niet in water zwemmen op plaatsen waar u dode dieren ziet drijven, want van dat water kunt u wel ziek worden.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
77.4%
Heel misschien wordt het nog wat....  
2.7%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie