Account
Logo
Zoeken
15.8 °C
Foto: Geert Huisman |  Fryske Boerepreamen zijn oude gerestaureerde zeilpramen, de pramen van de Nije Sylpream zijn nieuw gebouwde pramen

Zeilwedstrijden met Fryske Boerepreamen

za 18 mei 2019, 14.29 uur

EASTERMAR - Zaterdag werd de eerste praamzeilwedstrijd gehouden. Deze keer georganiseerd door de WSF Tusken Mar en Leyen een tevens de proloog. De schippers met hun bemanning van de Fryske Boerpream en de Nye Sylpream gingen de strijd aan. De wedstrijden gingen om 10.30 uur van start na het palaver. Deze wedstrijden tellen niet mee voor het kampioenschap van beide verenigingen.

Fryske Boerepreamen zijn oude gerestaureerde zeilpramen, de pramen van de Nije Sylpream zijn nieuw gebouwde pramen. De wedstrijd vond plaats op de Burgumermar.

Vroeger werden de pramen gebruikt om het vee te vervoeren van land tot land en het hooi werd ermee binnengehaald. Men gebruikte de jaaglijn, de vaarboom of de duwboom (trilker)om vooruit te komen, maar over meren en poelen had men meestal de beschikking over een zeil.

De bouwboeren gebruikten de praam voor transport van groenten, fruit, aardappelen, bieten, enz. en er waren ook schippers die mest, turf of ter paard vervoerden.

Aanvankelijk waren de pramen van hout, maar werden al snel vervangen door ijzeren schepen. Dit was veel goedkoper, duurzamer en eenvoudiger in onderhoud.

Na de 2e wereldoorlog werden de pramen gemotoriseerd en toen de ruilverkaveling werd gestart, waardoor de landerijen dichter bij elkaar kwamen te liggen en er nieuwe wegen en bruggen werden aangelegd, was het gedaan met de praam als werktuig. Een tweede leven voor de praam is het zeilen in de wedstrijden en met gasten aan boord.

FOTONIEUWS
fotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuws

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws