Account
Logo
Zoeken
4.5 °C
© Jochem Wiersma |  In Dokkum werd vandaag de ijsfontein in gebruik genomen

IJsfontein 11 fountains over de finish in Dokkum

vr 22 februari 2019, 18.55 uur

DOKKUM - Hoewel de finish van de Elfstedentocht natuurlijk in Leeuwarden is, was deze vandaag even in Dokkum. Als laatste van de fonteinen van het 11fountains project werd vanmiddag in Dokkum na 9 maanden vertraging dan eindelijk de ijsfontein in gebruik genomen.

Werden op 18 mei 2018 de andere 10 fonteinen al in gebruik genomen, de fontein van Dokkum kon vanwege de complexiteit niet op tijd worden opgeleverd. De bijna 7 ton kostende fontein werd hierdoor ook veel duurder dan de 4,7 ton die was begroot.

Wethouder Pytsje de Graaf, gedeputeerde Sietske Poepjes en beeldend kunstenaar Birthe Leemeijer openden vanmiddag, voor zover bekend, de eerste ijsfontein in de wereld. De energie voor de fontein wordt onder andere opgewekt door zonnepanelen die hiervoor op het gemeentehuis zijn geplaatst.

De ijsfontein zal geen dag hetzelfde zijn. Onder invloed van de temperatuur, de luchtvochtigheid, zon en wind, groeit en smelt het ijs. De vorm van de fontein is zo gemaakt dat met de beschikbare energie een maximale hoeveelheid ijs kan worden gevormd.

Met de komst van de ijsfontein is ook een einde gekomen aan de herinrichting van de Markt. De parkeerplaatsen die verloren gingen voor de herinrichting zijn nog niet gecompenseerd.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Tweede editie Oldtimerdag in De Westereen

Tweede editie Oldtimerdag in De Westereen


kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten