Account
Logo
Zoeken
14 °C

Grouster stichtte tweemaal brand in politiebureau

do 29 november 2018, 17.29 uur

GROU - Driehonderd dagen cel, waarvan 236 voorwaardelijk en een jarenlange behandeling. Dat eiste justitie tegen een 43-jarige verslaafde man uit Grou voor een straatroof en de brandstichting in het politiebureau in Meppel. De rechtszaak was donderdag op de rechtbank in Assen.

Op 9 augustus beroofde hij in het centrum van Meppel een vrouw van haar portemonnee. De Grouster, die jarenlang verslaafd in aan drank en drugs, had een terugval. Hij was erg in de war en had geld nodig voor harddrugs, zei hij later. Het slachtoffer schreeuwde dat ze beroofd was en rende achter de man aan. Omstanders hielpen haar en vloerden de man. De man sloeg en schopte van zich af. Ook toen de politie hem wilde meenemen.

Aansteker in de cel
De Grouster kampt met een traumatische stoornis (PTSS) en raakte erg in paniek, vertelde hij in de rechtbank in Assen. Dat werd nog erger toen hij op het politiebureau in Meppel in een cel werd gezet. Hij had een aansteker meegesmokkeld en stak papier in brand. Dat werd ontdekt, waarna agenten de man fouilleerden en hem in een andere cel zetten.

Maar de man had nog steeds zijn aansteker. In de tweede cel stak hij een plastic bekertje in brand. Daardoor vatte ook een matras vlam. Daardoor ontstond veel rookontwikkeling. Het hele bureau moest worden ontruimd en een agente, die de man uit de cel sleurde, werd onwel door de rook.

Talloze behandelingen
Vanwege zijn psychische problemen en drugsverslaving is de man, volgens een psychiater die hem onderzocht, verminderd toerekeningsvatbaar. De man is al twintig jaar drugsverslaafd en al talloze keren behandeld, maar hij valt steeds terug.

De Grouster werd na twee maanden voorarrest overgeplaatst naar een kliniek in Rotterdam. Daar wordt hij nu behandeld. De officier van justitie vindt dat hij daar moet blijven voor een lange behandeling. Daarom eiste ze het grootste deel van de celstraf voorwaardelijk. Na de behandeling moet hij begeleid gaan wonen om te voorkomen dat hij weer misdrijven gaat plegen.

De uitspraak volgt over twee weken. (ADP)

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Automobilist botst tegen vangrail en vlucht

Automobilist botst tegen vangrail en vlucht

regionaal nieuws

Zebra's in actie voor nieuwe zebrapaden

Zebra's in actie voor nieuwe zebrapaden

Poll: Moet het zebrapad aan de Drift er komen?

Ja  
70%
Nee  
30%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Komst van nieuw woonbouw in Hurdegaryp

Komst van nieuw woonbouw in Hurdegarypregionaal nieuws

Bestelbus in brand gestoken in Opende

Bestelbus in brand gestoken in Opende


regionaal nieuws

Grouster (24) overleden bij ongeval op de A7

Grouster (24) overleden bij ongeval op de A7