Account
Logo
Zoeken
3.5 °C

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder besloten tot seponering van de zaak.

Dug-outongeval: SC Twijzel op 6-12 voor de rechter

do 29 november 2018, 10.30 uur

LEEUWARDEN - SC Twijzel moet zich donderdag 6 december voor de Leeuwarder rechtbank verantwoorden voor het dodelijke dug-outongeval op 21 mei 2014. Bij het ongeval kwam de tienjarige Yrsa de Bruin ongeval om het leven, vijf kinderen raakten gewond. Tijdens een korfbaltoernooi van meerdere Friese basisscholen op het sportterrein in Twijzel waren een aantal kinderen op de dug-out geklommen. Door het gewicht van het groepje kinderen schoof de betonnen dakplaat naar voren en stortte het bouwwerk in.

Boom op dug-out
De dug-out was gebouwd door vrijwilligers en werd door de voetbalclub onderhouden. In het najaar van 2013 was er tijdens een storm een boom op de dug-out gevallen. Hierdoor waren scheuren ontstaan. De dug-outs waren eigendom van de gemeente, de voetbalclub had de schade gemeld. Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder besloten tot seponering van de zaak. Advocaat Liesbeth Poortman spande namens vijf ouderparen een zogeheten artikel 12-procedure aan bij het gerechtshof, een formeel beklag over het niet vervolgen van strafbare feiten door het OM.

‘Aanmerkelijk nalatig en onachtzaam’
Medio april vorig jaar bepaalde het gerechtshof dat het OM de zaak alsnog aan de rechter moet voorleggen. Volgens het hof is er een redelijk vermoeden dat SC Twijzel ‘aanmerkelijk nalatig en onachtzaam’ heeft gehandeld. De voetbalclub wordt vervolgd voor dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Het verzoek om ook de gemeente Achtkarspelen te vervolgen werd door het hof afgewezen.

De rechtszaak begint volgende week donderdag om 9 uur en zal naar verwachting de hele dag duren.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Bekende veerpont Grietman gaat onder de hamer

Bekende veerpont Grietman gaat onder de hamer


regionaal nieuws

33 minuten lang tanken voor €1,33 in Drachten

33 minuten lang tanken voor €1,33 in Drachten


regionaal nieuws

Auto's in botsing op de Weinterp bij Wijnjewoude

Auto's in botsing op de Weinterp bij Wijnjewoude


regionaal nieuws

Automobilist eindigt in de sloot in Appelscha

Automobilist eindigt in de sloot in Appelscha