Account
Logo
Zoeken
23 °C
Tbs geëist voor man (38) die dorpsgenoot aanvalt

Tbs geëist voor man (38) die dorpsgenoot aanvalt

vr 28 september 2018, 17.30 regionaal

LEEUWARDEN - Officier van justitie Eelco Jepkema heeft vrijdag zes maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist voor een 38-jarige Noardburgumer. De verdachte heeft op 26 april een dorpsgenoot in diens woning aangevallen en mishandeld. De Noardburgumer had het al langer op het slachtoffer voorzien. Hij had zich ingebeeld dat de dorpsgenoot een pedofiel was en dat de duivel in hem was gevaren. De man plaatste dreigende en beledigende berichten op Facebook, waarbij hij het slachtoffer onder andere vergeleek met Adolf Hitler.

Psychische problemen
De Noardburgumer heeft al langer psychische problemen. Gedragsdeskundigen stelden vast dat hij lijdt aan schizofrenie en aan verschillende soorten wanen. Als gevolg van die wanen is hij tot het gedrag gekomen waarvoor hij vrijdag terechtstond. Volgens de deskundigen is de Noardburgumer als gevolg van die stoornissen volledig ontoerekeningsvatbaar. Daar was de officier het niet mee eens. Volgens Jepkema heeft de man zichzelf in die toestand gebracht, door zijn medicatie niet te slikken.

Medicijnen
De Noardburgumer was al langer in beeld bij verschillende instanties. Hij kreeg ook verschillende malen medicijnen voorgeschreven. Maar zodra de verplichting wegviel, stopte hij volgens de officier ook meteen met de medicijnen. Dat zou bij de laatste incidenten ook het geval zijn geweest. Jepkema was het dan ook niet eens met het advies van de deskundigen, om de man verplicht een jaar lang in een forensisch psychiatrische inrichting te plaatsen. Zo'n opname biedt volgens de officier onvoldoende bescherming aan de maatschappij.

Tbs met dwangverpleging
Tbs met voorwaarden, de 'lichtere' variant van tbs, was voor Jepkema ook geen optie. Hij verwachtte niet dat de verdachte zich aan de voorwaarden zou houden. Het enige dat overbleef, en wat meteen het schrikbeeld was van de Noardburgumer, was tbs met dwangverpleging. Dat was ook wat de officier eiste. Omdat hij vond dat de verdachte niet volledig maar verminderd ontoerekeningsvatbaar was, eiste de officier ook nog zes maanden cel. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws