Account
Logo
Zoeken
8.6 °C

Vliegtuigwrak Lancaster lijkt grotendeels compleet

vr 28 juli 2017, 11.12 uur

WARTEN - Het vliegtuigwrak van de neergestorte Avro Lancaster bommenwerper die deze zomer wordt geborgen in de Alde Feanen lijkt grotendeels compleet. Dat blijkt uit nader onderzoek uitgevoerd in opdracht van de gemeente Leeuwarden. De contouren van het wrak diep onder het plaatselijke veen lijken nagenoeg overeen te komen met de oorspronkelijke afmetingen van het toestel. De Koninklijke Luchtmacht heeft op basis van de unieke ligging van het toestel besloten de bergingswerkzaamheden een archeologisch karakter te geven. Alles wordt in het werk gesteld om de vermiste Canadese staartschutter (F.J. Cooper) terug te vinden. Het toestel stortte in de nacht van 4 op 5 september 1942 neer nabij Warten.

De komende weken tot aan de bouwvakvakantie (7 augustus) worden gebruikt om damwanden om het wrak te plaatsen. Dit wordt gedaan door het bedrijf Leemans Speciaalwerken uit Vriezenveen dat gespecialiseerd is in complexe projecten. Het bedrijf was ook verantwoordelijk voor de bijzondere berging van een Vickers Wellington bommenwerper uit de Tweede wereldoorlog uit het IJsselmeer in 2016. De berging in de Alde Feanen wordt op een soortgelijke manier uitgevoerd. De vaarweg waarin het wrak ligt wordt komende week afgesloten voor alle scheepvaartverkeer.

Na de bouwvakvakantie (28 augustus) wordt de damwandkuip droog gepompt zodat de berging kan starten. De daadwerkelijke berging start op 11 september en wordt door de Koninklijke Luchtmacht Bergingsdienst, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD), de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) en het Aircraft Recovery Team van Leemans Speciaalwerken uitgevoerd.

De locatie wordt tijdens de berging 24 uur per dag beveiligd. Op dinsdag 3 oktober om 15.30 is er een flypast (ceremoniële vlucht) boven de bergingslocatie ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden. Hier vliegt onder andere de enige nog vliegende Lancaster bommenwerper van de Royal Airforce uit Engeland in mee.

Begin november moet de berging afgerond zijn en vervolgt de Provincie Fryslân de werkzaamheden rondom de sanering van de locatie.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende


regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt


kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!