Account
Logo
Zoeken
16.7 °C

Lening boekhandel Dokkum voer voor debat

ma 3 april 2017, 16.29 uur

DOKKUM - Een lening van 175.000 euro voor de ondernemers E. Kooistra en J.M. van der Gang moet het verbouwen van een historisch winkelpand in het centrum van Dokkum mogelijk maken en tegelijk een boekhandel voor de stad behouden. Het college van burgemeester en wethouders van Dongeradeel wil vaart maken en doet de gemeenteraad voor de tweede keer dit jaar een voorstel.

Het historische pand aan de Grote Breedstraat, waarin de noordelijke boekwinkelketen Van der Velde zich wil vestigen, moet voor in totaal 850.000 euro worden verbouwd. Een bank heeft inmiddels al een lening gegeven en krijgt het recht van eerste hypotheek. De gemeente legt zelf nog een bedrag van 250.000 euro bij. Met de extra lening van 175.000 euro neemt Dongeradeel een risico, omdat de rechten onder gesteld zijn aan die van de bank. Zou het pand gedwongen moeten worden verkocht, worden de schulden met de bank eerst vereffend. Het college van B&W vindt het risico echter 'beperkt' omdat er een contract is afgesloten met gegarandeerde huur voor minimaal tien jaar.

Het geld is bedoeld om het pand op te knappen en de gevel in oude luister te herstellen. Stadsontwikkeling Dokkum bv gaat daar in investeren. Het college vindt de lening bovendien belangrijk om de boekhandel voor de stad te behouden. 'Een boekhandel is naast een winkel vaak ook een ontmoetingspunt in de binnenstad voor bepaalde culturele activiteiten, zoals lezingen. Bovendien trekt die doorgaans een meer koopkrachtig winkelpubliek. In dit geval is tevens van belang dat het om de enige winkel gaat uit dit segment. Verlies uit Dokkum zal een verschraling betekenen', motiveert het college in haar advies aan de raad.

De raad heeft in februari het college nog terug naar de tekentafel gestuurd. Het voorstel is toen van de agenda gehaald omdat er op dit moment nog geen beleid is gemaakt voor leningen ten behoeve van het opknappen van panden. Zo'n kader is er nog steeds niet, toch komen burgemeester en wethouders nu wel weer terug. 'Ons college hecht er waarde aan dat de boekhandel zich toch in Dokkum vestigt en heeft het beeld dat de economische meerwaarde in de raadscommissie onderbelicht is gebleven.'

De gemeenteraad buigt zich deze maand nog over het voorstel.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Poll: Wat vind jij de beste bijdrage van de EU voor jou?

De euro! Geen gedoe met geld op vakantie  
35.3%
Vrij reizen en werken in EU-landen  
31%
Miljardenbijdragen voor regionale ontwikkeling  
9.5%
Gezamenlijke aanpak migratie / klimaatbeleid  
24.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film

Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film



kwijt / misdaad in je straat

Gestolen fiets in Drachten

Gestolen fiets in Drachten

regionaal nieuws

Drama in Drachten: zelfdoding op openbare plek

Drama in Drachten: zelfdoding op openbare plek