15.9 °C

Verdachte loopt 50 kilometer naar rechtbank

wo 28 september 2016 14.00 uur

LEEUWARDEN - De verdachte die woensdagochtend tegenover rechter Maaike Jansen zat, had behoorlijk wat kilometers in de benen. De man, een 37-jarige inwoner van het Groningse Ulrum, had de afstand tussen zijn woonplaats en de rechtbank in Leeuwarden lopend afgelegd. Dat is toch altijd zo'n 50 kilometer. Hij had er 9,5 uur over gedaan. 'Hij is gisteravond vertrokken', zei zijn advocaat Gerald Pots. De Ulrumer is vroeger ooit betrokken geweest bij een verkeersongeval.

Als hij in een auto moet, wordt hij panisch. Dat ondervonden politieagenten aan den lijve toen ze op 24 april de man mee naar het bureau wilden nemen. De Ulrumer ging volledig door het lint, hij verzette zich en bespuugde een agent. Toen hij eenmaal in de politieauto zat, trapte hij een portierruit kapot. Uiteindelijk werd hij met een speciaal arrestantenvoertuig naar Leeuwarden gebracht.

'Honden gromden en kwamen bedreigend over'
Toen hij werd ingesloten bespuugde hij opnieuw een agent. En dat allemaal omdat de Ulrumer eerder die dag in Anjum een man en een vrouw had bedreigd. De Ulrumer liep in die tijd elke dag dezelfde route, langs een woning aan de Bantswei in Anjum. Hij stoorde zich elke keer aan de blaffende honden. 'Ze grommen heel erg, ze kwamen erg bedreigend over', volgens de verdachte.

Normaal deed hij altijd zijn vingers in de oren, maar die dag knapte er iets. Hij schreeuwde naar de honden dat ze hun 'waffel' moesten houden. Toen de bewoner hem aansprak, de man wilde volgens zijn zeggen gewoon praten, dreigde de Ulrumer met een mes terug te komen. 'Ik maak de hond dood en vermoord jullie ook', zou hij hebben geroepen. Volgens hem klopte dat niet. Het zou de bewoner zijn geweest die dreigend met een hooivork in de hand op hem af was gekomen.

'Ik ben gewoon mishandeld'
De Ulrumer werd even later aangehouden in de Coop supermarkt in Anjum. Hij was volgens hem 'op onmenselijke wijze' naar buiten gebracht. 'Ik ben gewoon mishandeld', aldus de verdachte. De reclassering vermoedt dat de man psychische problemen heeft. Hij zou eigenlijk behandeld moeten worden. Maar de Ulrumer houdt alle hulp af. 'Ik red mij prima', zei hij tegen de rechter.

Jansen ging er vanuit dat de man in ieder geval verminderd toerekeningsvatbaar was. Een passende straf voor hem vinden was lastig, vond de rechter. Een werkstraf is nauwelijks realiseerbaar en geld om een boete te betalen heeft hij niet. De rechter besloot dat een stok achter de deur het beste was. De Ulrumer kreeg een voorwaardelijke boete van 500 euro. De kapotte ruit van de politiewagen moet hij wel betalen, dat kost 441 euro.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws