Account
Logo
Zoeken
8.8 °C

Paard ziek van injectie met regenwater

wo 6 juli 2016, 13.55 uur

LEEUWARDEN - 20 uur werkstraf en een schadevergoeding betalen van ruim 900 euro. Dat was de straf die een 72-jarige inwoner van Beetsterzwaag woensdag opgelegd kreeg van politierechter Christine Koelman, voor wat in juridische termen heette 'het beschadigen van een paard'. Dat was wellicht een understatement. De man had eind maart de merrie van zijn achterbuurvrouw een injectie gegeven met regenwater. Omdat regenwater niet steriel is, had dat nogal wat gevolgen.

Het paard werd ziek, het kreeg koorts en er ontstonden abcessen. De borst, de plek waar de injectie was ingespoten, was opgezet en het dier werd stram in de benen. De rechter had de foto's gezien. 'Daar word je akelig van', zei Koelman. En dat allemaal omdat de Beetsterzwaagster kwaad was op de buurvrouw waar het bewuste paard samen met andere paarden op stal stond.

Jarenlang was er een prima relatie met de buurvrouw, tot er problemen ontstonden om de zeggenschap over de paarden. Volgens de verdachte werden meisjes die de paarden bereden weggestuurd. Hij voelde zich getergd en gekwetst. Uit wraak injecteerde hij het paard met regenwater. 'Ik dacht als hij wat suf wordt, dan kan zij een paar weken niet rijden', aldus de Beetsterzwaagster.

Alles was op beeld vastgelegd. Omdat er al langer iets met de merrie aan de hand leek te zijn, hing er een camera in de stal. Het paard was zo de dupe, stelde de rechter. 'Eigenlijk hebt u het paard min of meer geofferd', stelde Koelman. En dat terwijl de Beetsterzwaagster zelf een paardenliefhebber is. 'Daar ben je overheen, dat besef je niet meer', antwoordde de man. Hij voegde er aan toe dat hij ten opzichte van het paard spijt had, maar niet ten opzichte van de buurvrouw.

Zij diende een schadevergoeding in van meer dan 5000 euro, onder andere voor een hele reeks bezoeken van de dierenarts. Het paard is volgens haar nog steeds ziek. In een strafzaak moet de schade gemakkelijk vast te stellen zijn. Dat was in deze zaak niet het geval. Koelman wees voor gemaakte kosten ruim 600 euro toe. De Beetsterzwaagster moet ook 300 euro smartengeld aan zijn buurvrouw betalen. Voor het restant van de claim zal de buurvrouw zich tot de burgerlijke rechter moeten wenden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Motorrijder gewond bij botsing met auto

Motorrijder gewond bij botsing met autoregionaal nieuws

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe
kwijt / misdaad in je straat

Overleden kat/poes gevonden

Overleden kat/poes gevonden