8 °C

Tekening: Annet Zuurveen | Tijdens de behandeling van de zaak maakte het nu 9-jarige zoontje in een videoboodschap gebruik van zijn spreekrecht

Eis 7 jaar en tbs voor moord aan Zilverschoon

do 09 juni 2016 15.05 uur

LEEUWARDEN -

'Hij had het niet moeten doen, dan had hij zelf ook een beter leven gehad'. Het waren de woorden van het nu negenjarige zoontje van Jeanine Groenewold (32), die in de nacht van 14 augustus door haar vriend, een 43-jarige Drachtster, om het leven werd gebracht. Donderdag bij de behandeling van de rechtszaak door de Leeuwarder rechtbank werd een videoboodschap getoond, waarin Richard Korver, de advocaat van de nabestaanden, het jongetje vraagt naar zijn gevoelens omtrent de brute dood van zijn moeder.

'Dit is het laatste wat ik kan doen voor mijn moeder', had het jongetje tegen Korver gezegd. Op de vraag wat hij tegen de dader wilde zeggen, antwoordde de jongen: 'Ik denk, hoezo doet hij dat. Dan had ik nu ook een beter leven gehad en mijn moeder'. Op de vraag van rechtbankvoorzitter Lieme Wijma of de verdachte op de videoboodschap wilde reageren, bleef het stil. Hij was duidelijk geëmotioneerd, maar kon niets uitbrengen. Hij sprak überhaupt niet veel tijdens de behandeling van de zaak.

Officier van justitie Agnes de Vries oordeelde dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag. De Vries eiste 7 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Zij concludeerde dat voorbedachte rade, en dus moord, niet bewezen kan worden. Deskundigen kwamen tot de conclusie dat de Drachtster langdurig behandeld moet worden. De man is als gevolg van een narcistische persoonlijkheidsstoornis, afhankelijkheid van alcohol en harddrugsmisbruik (cocaïne) verminderd toerekeningsvatbaar.

De verdachte zelf zei dat hij zich nauwelijks iets kan herinneren van wat er die nacht is gebeurd aan de woning van zijn ex-vriendin, aan de Zilverschoon in Drachten. Hij wist nog dat hij met een mes -een multitool- heeft gezwaaid. 'Ze heeft me uitgelachen en toen heb ik uitgehaald met een mes'. De relatie was toen al niet goed meer, het was uit. Mensen uit de omgeving van het stel spraken van een knipperlichtrelatie: ze trokken elkaar aan en stootten elkaar af.

De Drachtster dacht dat het slachtoffer naaktfoto's op een datingsite had gezet en dat ze een ander had. Daar hadden ze een paar dagen eerder een hele avond over ge-appt, over eerlijkheid en eerdere relaties. Op de fatale dag had hij haar ook WhatsApp-berichten gestuurd. Eén van de laatste appjes was om 20 over 3 's nachts, toen hij uit de kroeg kwam: 'Doei liefie, lekker koese'. Een uur later was Jeanine Groenewold dood. Haar ex-vriend was 's middags en 's avonds op stap geweest. Hij had veel gedronken - shotjes en 17 biertjes over de hele dag - en hij had coke gesnoven.

Om kwart voor vier 's nachts probeerde hij opnieuw om appjes naar het slachtoffer te sturen, maar dat mislukte omdat hij geen wifi had. Om ongeveer vier uur heeft hij aangebeld bij de woning aan de Zilverschoon. Het zoontje van het slachtoffer lag boven op bed. Net als een buurvrouw hoorde hij een paar minuten later gegil en geruzie.

De verdachte wist alleen nog dat hij en het slachtoffer woorden hadden en dat ze hem had uitgelachen. En hij wist nog dat het slachtoffer kwaad op hem werd, dat hij op zijn beurt boos op haar werd en dat hij om zich heen had geslagen. Hij dacht dat ze loog over de naaktfoto's en dat ze een ander had. Op zijn telefoon en die van het slachtoffer was te zien dat er om iets na vieren nog is gezocht naar datingsites. De politie heeft later onderzoek gedaan naar de naaktfoto's. Op de computer van het slachtoffer en op datingsites is niets gevonden.

Met de telefoon van het slachtoffer is ook met 112 gebeld. De telefonist hoorde gekrijs. De bandopname is door een deskundige beluisterd, maar het is moeilijk te verstaan wat er gezegd wordt. Wat wel verstaanbaar is dat het slachtoffer zegt 'Niet doen, niet doen'. De verdachte roept: 'Ik ga je doodsteken, ik snij je nu de strot door'. Een buurman kwam op het rumoer af, hij zag het slachtoffer in de deuropening staan, onder het bloed.

De verdachte zei dat de buurman moest 'opzouten' en dat hij zich met zijn eigen zaken moest bemoeien. De buurman belde 112 en ging terug naar de woning. Door de voordeur zag hij het slachtoffer in de hal op de grond liggen en hoorde hij het zoontje roepen. De jongen heeft zijn moeder in een plas bloed in de hal zien liggen, op dat moment leefde ze nog. Toen de politie om kwart over vier arriveerde, was ze overleden als gevolg van massaal bloedverlies. Ze is aan haar verwondingen bezweken, ze had tien steek- en snijwonden, de multitool lag onder haar hoofd.

De verdachte werd een uur later aangetroffen bij het politiebureau, hij was warrig en mompelde iets over een fiets die is gestolen. Robert Snorn, zijn advocaat, vond tbs een te zwaar middel. Hij stelde voor om zijn cliënt tot acht jaar cel te veroordelen. Bij het maken van de videoboodschap vroeg advocaat Richard Korver het zoontje van Jeanine Groenewold wat hij zich nog van zijn moeder herinnerde. Het antwoord: 'Dat ik heel erg van haar houd en dat ik haar lief vind'.

De Leeuwarder rechtbank doet op 23 juni uitspraak.

 

Regionaal nieuws

8 °C

4 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.