2 °C

Foto: Henk Stoelwinder |  'Het is ontzettend druk, drukker dan de maandag'

De kassa rinkelt op zondag in Opsterland

wo 13 januari 2016 13.55 uur

GORREDIJK -

Ondernemers in Opsterland zijn na anderhalf jaar over het algemeen zeer positief over de zondagsopenstelling. Met name supermarkten profiteren van de extra mogelijkheden, waarbij enkele winkeleigenaren zelfs spreken over een 'volwassen dag' als het gaat om inkomsten. In Ureterp kiezen de ondernemers er voor om de deuren op zondag dicht te houden. Enerzijds vanuit geloofsovertuiging, anderzijds een bewuste keuze: "Snap niet goed waar we met z'n allen mee bezig zijn."

De gemeenteraad nam medio 2014 een motie aan voor een algehele zondagsopenstelling in Opsterland. De winkeliers krijgen zelf de keuze of ze op die dag de deuren openen. "Niet in alle dorpen wordt daar gebruik van gemaakt. In Gorredijk en Beetsterzwaag wordt, op initiatief van de winkeliersverenigingen, een aantal keer per jaar een koopzondag gehouden", legt woordvoerder Wietske de Vries van gemeente Opsterland uit. Supermarkten kiezen er voor om het hele jaar wel of niet open te zijn. Volgens De Vries zijn de winkeliers zelf verantwoordelijk. "Wij doen verder geen onderzoek naar de tevredenheid op dit punt. We zien dat de ondernemers onderling goede afspraken maken over de koopzondagen, als gemeente hebben wij daar verder geen rol in."

Voorzitter Rogier Wijnstok van winkeliersvereniging WHI Gorredijk merkt dat ook de andere ondernemers tevreden zijn met de zondagopenstelling. Zelf is hij eigenaar van sieradenwinkel Cuvi en profiteert hij van de extra mogelijkheden. "Het succes verschilt wel per winkel. Voor een opticien is de zondagsopenstelling minder interessant dan voor een supermarkt." Voor de WHI is het de uitdaging om op de koopzondagen zoveel mogelijk winkeliers mee te krijgen. "Dat is in 2015 over het algemeen goed gelukt." De koopzondag werd gekoppeld aan activiteiten in Gorredijk. Voor het aankomend jaar wordt er gekozen voor meer structuur. "Een vaste zondag in de maand is herkenbaarder voor het winkelend publiek."

Henk Split van Jumbo Gorredijk spreekt over een verrijking. "We zijn bijzonder tevreden. Iedere zondagmiddag is het erg druk." De mensen komen niet alleen uit Gorredijk en de directe omgeving. "We kunnen daar natuurlijk niet de vinger op leggen, maar ik denk ook zeker dat wij profiteren van het feit dat er geen zondagsopenstelling is in Drachten."

Ondernemer Pieter Bijlsma van de ETOS, Gall&Gall en Albert Heijn in Gorredijk is ook erg positief. "Het is ontzettend druk, drukker dan de maandag." Hij stelt dat de supermarkt met name profiteert van de bevoorrading die ook op zondag doorgaat. "We hebben de producten vers in huis." Ook de combinatie tussen de winkels is een pluspunt. "Het Hofland is een soort winkelcentrum met een compleet aanbod. De winkels vullen elkaar mooi aan. Het is op zondag bij alle drie mooi druk." Mochten medewerkers op zondag niet willen werken, is dat geen probleem. "Dat is op vrijwillige basis, het is niet zo dat ze moeten werken." Al met al is Bijlsma blij met de extra mogelijkheden. "De zondagsopenstelling is geen verschuiving, maar een extra aanvulling."

Germ Berkenbosch van supermarkt Plus in Beetsterzwaag ervaart dat iets anders. "Op zaterdagavond is het nu rustiger, met name als het dan donker is en slecht weer. De zondagsopstelling voorziet wel degelijk in een behoefte." Berkenbosch is daarom ook erg positief. In zijn winkel is het op zondagmiddag goed druk. "Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht, alhoewel het natuurlijk altijd drukker kan", lacht hij. De supermarkt in Beetsterzwaag profiteert mogelijk ook van het feit dat in Drachten de winkels op zondag gesloten zijn. "Maar we moeten ook voorzichtig zijn. Op dit moment groeit de belangstelling nog steeds, maar misschien vlakt het ook wel weer af. Desalniettemin zijn wij nu zeer tevreden over de zondagsopenstelling."

Winkels in Ureterp blijven dicht
Ureterp is een dorp waar de winkeliers de deuren op zondag gesloten houden. "Er is ook weinig behoefte aan", weet voorzitter Catrien Dijk van Ondernemersvereniging Ureterp (UVO), "Een gedeelte van de ondernemers doet dat uit geloofsovertuiging. Het andere deel ziet de meerwaarde niet." Dat geldt ook voor Dijk zelf. Zij is eigenaar van bouwmarkt Kluswijs. "We werken al zes dagen in de week. Dan is het goed om ook een rustdag te hebben. Als het aan mij ligt, blijft het zo en ik proef dat de meeste ondernemers in Ureterp er zo over denken. Het zijn toch allemaal kleine zelfstandigen."

Ook de supermarkten Poiesz en Coop zijn op zondag dicht. Bedrijfsleider René Dikkens van de Poiesz verwijst voor een officieel statement over de zondagsopenstelling door naar het hoofdkantoor in Sneek. "Wat ik er wel over kan zeggen, is dat het in Ureterp niet wordt gewaardeerd. En wij luisteren naar onze klanten." Dat geldt ook voor Raymond Schaap van Coop Ureterp. "Wij werken al zes dagen in de week. Dat hoeven er wat mij betreft geen zeven te worden. Bovendien is geloof erg belangrijk in ons dorp en dat respecteren wij."

Volgens Schaap is er een rare situatie ontstaan rondom de zondagopenstelling, die in zijn ogen wordt overschat. "Sommige ondernemers in gemeenten waar het niet mag, zouden ze een moord doen om op zondag open te gaan. Vaak worden de kosten echter vergeten. De omzet wordt over meer openingsuren gespreid. Daar hangt natuurlijk ook een kostenplaatje aan vast. Dat moeten we weer ergens terugverdienen, maar de verkoopprijs van de producten kan niet omhoog. We blijven Nederlanders en willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dan snap ik niet zo goed waar we met z'n allen mee bezig zijn."

 

Regionaal nieuws

2 °C

3 inbraken

7 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.