11 °C

Gebruikers willen vliegveld exploiteren

di 17 november 2015 22.29 uur

DRACHTEN - Een samenwerkingsverband van gebruikers van de airstrip bij Drachten wil het vliegveld graag exploiteren. Dat hebben de partijen de gemeente Smallingerland dinsdagavond duidelijk gemaakt. Onder andere het Luchtvaart Centrum Drachten (LCD), de vliegclub en twee dragrace-organisaties zijn in de club verenigd.

De partijen zijn verbaasd dat ze niet in het onderzoek van Royal Haskoning DHV naar de mogelijkheden van verkopen zijn betrokken. "Wij waren allemaal al in gesprek. Er was al een geïnteresseerde partij. Een gemiste kans. Hoe kun je scenario's voor de toekomst schetsen als er niet met de grootste gebruiker is gesproken", laat Freek Bouwer van de vliegclub weten.

De partijen hebben nog geen financieel plan omdat ze wachten op de financiële kaders van de gemeente. Toch zouden ze als beheersgroep het vliegveld willen exploiteren. "Daarbij kunnen we niet zonder de betrokkenheid en inzet van vrijwilligers", meent Bouwer. Ook het plan voor een zonnepark is essentieel. ,"Voor een symbolisch bedrag verkopen kan. Een verdienmodel is nodig. Alleen met de zonnepanelen kunnen we de exploitatie rond krijgen. Daarna kunnen we denken aan een stap als het bouwen en verhuren van opstallen", legt voorzitter Joop Bekkema van LCD uit.

Het elektrisch vliegen is ook belangrijk voor de partijen. "Er zijn geïnteresseerde bedrijven die zich hier willen vestigen. Drachten mag die boot niet missen", vertelt Bekkema. Met elektrische vliegtuigen zou er ook de omwonenden tegemoet gekomen worden. De buurt klaagt over lawaai, maar ook over onveilige situaties door laagvliegende piloten. De bewoners pleiten voor andere routers of zelfs een andere situering voor de airstrip. "Vijf van de zeven dagen ervaar ik steeds meer overlast. Dit is zorgelijk", aldus Drachtster Wiebe Slofstra.

Een symbolische overdracht van één euro zou volgens Jennifer Emonds van Royal Haskoning 'ongeoorloofde staatssteun' zijn. De conclusies van het rapport neigen naar een verkoop aan een marktpartij. De gemeenteraad gaat binnenkort over het onderwerp in debat om daarna een besluit te nemen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws