Account
Logo
Zoeken
16.4 °C

Amelander vrijgesproken –excuses van officier

wo 18 juni 2014, 12.30 regionaal

LEEUWARDEN - Het gebeurt niet vaak – eigenlijk bijna nooit- dat een rechter voorbij gaat aan de waarneming van een politieman en meer waarde hecht aan de verklaring van een verdachte. Het gebeurt ook niet dagelijks dat een officier van justitie excuses maakt aan diezelfde verdachte voor het ruwe optreden van de politie. Het overkwam een Amelander, die voor de rechter moest verschijnen omdat hij op 2 augustus vorig jaar, tijdens het Roggefeest, een middelvinger zou hebben opgestoken naar een bikeragent. De verdachte, een 52-jarige inwoner van Nes, had van meet af aan ontkend dat hij de agent het 'fuck you'-gebaar zou hebben gegeven. De man stond om ongeveer half twaalf 's avonds met zijn familie naar een bandje te kijken, toen hij plotsklaps van achteren werd vastgegrepen.

Hij werd geboeid en volgens zijn zeggen ruw meegesleurd door een paar agenten. Hij werd vastgezet, moest een verklaring geven die hij vervolgens -volgens hem- niet mocht lezen en die hem ook niet zou zijn voorgelezen. Hij kreeg te horen dat hij de middelvinger zou hebben opgestoken naar een bikeragent, waardoor de agent zich beledigd voelde. Niks van waar, volgens de Amelander. Na zijn arrestatie had hij alle moeite gedaan om zijn standpunt duidelijk te maken. Hij zou meerdere brieven naar de korpschef hebben gestuurd met zijn verhaal. Hij zou nooit een antwoord hebben gekregen. De officier van justitie bood haar excuses aan voor het ruwe optreden van de agenten.

De officier sloot niet uit dat er sprake was geweest van een persoonsverwisseling. Aan de manier waarop de verdachte overkwam en de moeite die hij had genomen om zijn verhaal aan de korpschef over te brengen, leidde de officier af dat de man de waarheid sprak. Bovendien had de politie verder geen getuigen gehoord. Ook stond niet in het proces verbaal wat er was gebeurd tussen het moment dat de middelvinger werd opgestoken en het oppakken van de verdachte. 'Ik twijfel of het wel is gegaan zoals de agenten hebben opgeschreven', aldus de officier. De rechter was het daarmee eens. 'U vertelt een authentiek verhaal', vond de rechter. Zij sprak de Amelander vrij.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws