Account
Logo
Zoeken
16.1 °C

Celstraffen geëist voor relschoppers Cambuur

vr 23 mei 2014, 18.15 regionaal

LEEUWARDEN - Het openbaar ministerie (OM) in Leeuwarden heeft tot zes maanden cel en langdurige stadionverboden geëist voor vier Cambuursupporters die op 1 april het stadion van de Leeuwarder eredivisieclub bestormden. De woedende supporters wilden verhaal halen bij trainer Dwight Lodeweges, die een dag eerder had aangekondigd aan het eind van het seizoen over te stappen naar aartsrivaal sc Heerenveen. Naast de celstraffen eiste het OM, dat het gedrag van de relschoppers 'volstrekt onacceptabel' noemde, stadionverboden van twee jaar voor de verdachten, vier Leeuwarders in de leeftijd van 23 tot 37 jaar. Het OM wil ook dat de verdachten zich twee jaar lang niet vertonen in de omgeving van het Cambuurstadion.

De vier moeten de schade aan het stadion, door Cambuur beraamd op ruim 1600 euro, betalen. Twee verdachten zijn eerder veroordeeld voor voetbalvandalisme. Het OM eiste dat zij eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraffen van een en twee weken alsnog uit moeten zitten. Veertien supporters hebben van sc Cambuur en de gemeente Leeuwarden al stadion- en gebiedsverboden van drie jaar opgelegd gekregen.
De mededeling van Lodeweges over de overstap naar Heerenveen viel niet in goede aarde bij de Cambuuraanhang. Ruim honderd supporters trokken op 1 april op naar het stadion van de Friese eredivisionist. De groep scandeerde leuzen als 'Dwight rot op' en 'Dwight NSB'er'.

Via de sociale media hadden de relschoppers gegrapt dat ze Lodeweges de kleding van het lijf zouden trekken omdat hij zijn Cambuur-trainingspak niet waard zou zijn. Een groep van een man of dertig bestormde het stadion via de hoofdingang. Ze vernielden hekken en deuren en drongen via de spelerstunnel door tot op het hoofdveld, waar op dat moment de ochtendtraining plaatsvond. De Cambuur-spelers en assistent-trainer Henk de Jong slaagden erin de verhitte gemoederen tot bedaren te brengen. Lodeweges had zichzelf toen al in veiligheid gebracht.

Hij zou later verklaren dat hij zich ernstig bedreigd had gevoeld en dat hij het wel even 'benauwd' had gehad. In overleg met de clubleiding besloot hij dezelfde dag om zijn dienstverband per direct te beëindigen. Drie van de vier verdachten zitten nog in voorarrest. Tegen hen eiste het OM zes maanden cel waarvan twee voorwaardelijk. Tegen de verdachte die op vrije voeten is werd drie maanden cel geëist. De andere relschoppers moeten zich op 30 juni voor de rechter verantwoorden. De Leeuwarder rechtbank doet op 6 juni uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws