Account
Logo
Zoeken
15.9 °C

Biologische boer wil ouderwets mest uitrijden

di 20 mei 2014, 21.00 regionaal

LEEUWARDEN - Boeren moeten zich tegenwoordig aan allerlei strenge regels houden. Eén daarvan is de mestwetgeving: uitgereden mest mag niet over het land gesproeid worden, het moet in de bodem worden ingespoten. Een biologische boer uit Lippenhuizen maakte er op 18 februari vorig jaar geen geheim van dat hij mest op de 'ouderwetse' manier ging uitrijden. Hij belde de milieupolitie voor hij met de giertank achter de tractor zijn mest verspreidde op een stuk land bij Beetsterzwaag. De boer plaatste zelfs een zelf geproduceerd filmpje op YouTube, met als titel 'Boerenhart', waarin hij aandacht vraagt voor zijn kijk op de zaak.

Dinsdag op de zitting van de economische politierechter maakte de boer duidelijk dat hij absoluut geen voorstander is van het injecteren van de mest. Het zou slecht zijn voor de bodem en alles wat in de grond leeft. De man had zelfs een deskundige meegenomen om zijn standpunten toe te lichten. De politierechter hoorde alles geduldig aan, maar hij maakte ook duidelijk dat hij niet degene is die de regels moet veranderen. Daarvoor is de politiek bedoeld.

De rechter had wel begrip voor de standpunten van de biologische boer, maar meer zat er niet in. De boer kreeg een boete van 900 euro waarvan de helft voorwaardelijk. De man heeft drie jaar lang een ontheffing gekregen om mest over het land te spuiten. Toen het filmpje werd gemaakt, had hij tijdelijk geen ontheffing. Momenteel zou hij wel weer op de ouderwetse manier mest over het land mogen spuiten.

Klik hieronder voor de video die
destijds op Youtube werd gezet

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws