Account
Logo
Zoeken
17.1 °C

Hobbyboer Postma mag geen grote dieren houden

di 20 mei 2014, 17.46 regionaal

LEEUWARDEN - Hobbyboer Jan Postma uit Augustinusga mag de komende twee jaar geen 'grote' dieren (paarden, geiten, varkens en honden) houden. Economische politierechter Jeroen van Bruggen nam die beslissing omdat hij sterk de indruk had dat de 77-jarige Postma mede vanwege persoonlijke omstandigheden niet in staat is om meerdere grote dieren de broodnodige verzorging te bieden. Van Bruggen benadrukte dinsdag dat hij niet vond dat de 77-jarige verdachte bewust zijn dieren heeft verwaarloosd. 'Ik heb op geen enkele manier de indruk dat u iemand bent die willens en wetens dieren kwelt', zei de rechter.

De verzorging van zijn dieren was Postma eerder boven het hoofd gegroeid, meende Van Bruggen. Vanaf eind 2012 troffen de Dierenpolitie en controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij verschillende controles schrijnende toestanden aan op de boerderij en het erf van de hobbyboer. Paarden die in een vervuilde box stonden en smerig eten en water hadden, hooi dat was vervuild met uitwerpselen van loslopend pluimvee, ongeregistreerde dieren, een hangbuikzwijn dat zonder voer in een smerig hok zat en als klap op de vuurpijl twee hangbuikzwijnen die waren aangevallen door vijf loslopende honden.

Een van de zwijnen was dermate toegetakeld dat het dier afgemaakt moest worden. Postma moest zich dinsdag voor vijf zaken verantwoorden, maar er liggen meer rechtszaken op de plank. In ieder geval nog twee gevallen van -vermeende- dierverwaarlozing en dan nog de zaken waarvoor Postma sinds 19 maart in voorarrest zit. Toen zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan verboden wapenbezit -er werd een uzi op zijn boerderij gevonden. Postma denkt dat 'ze' -de Dierenpolitie, de NVWA en ook de dierenarts zou in het complot zitten- het op hem hebben voorzien. Eerst lag hij jarenlang overhoop met zijn buren in Kootstertille en met de gemeente Achtkarspelen. Na de verhuizing naar Augustinusga ging het ook daar niet goed.

Volgens advocaat Erik Stoeten, die zijn cliënt typeerde als 'een vrijbuiter en een natuurliefhebber', denkt Postma dat hij strenger werd gecontroleerd dan wie dan ook. Postma kampte in de periode dat hij de dieren niet goed verzorgde met depressieve klachten. Van Bruggen hield daar rekening mee, net als met de hoge leeftijd van de verdachte. De rechter liet ook meewegen dat Postma er financieel waarschijnlijk niet al te rooskleurig voor staat. Dus legde de rechter de door de officier van justitie geëiste boete van 1500 euro (plus twee maanden voorwaardelijke celstraf) niet op. In plaats daarvan kreeg Postma een geheel voorwaardelijke werkstraf van 150 uur, met een proeftijd van twee jaar. Plus het verbod om in de proeftijd grote dieren te houden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws