Account
Logo
Zoeken
14.3 °C

Boete voor veetransport met dodelijke afloop

do 24 april 2014, 21.00 uur

LEEUWARDEN - Het was een waar bloedbad bij het slachthuis in Dokkum. Begin februari 2012 werd er een lading runderen afgeleverd, afkomstig van Staatsbosbeheer. De beesten, halfwilde Heckrunderen, kwamen uit een natuurgebied op Goeree-Overflakkee. 16 van de 38 runderen overleefden de lange rit naar het noorden niet. Het uitladen bij het slachthuis ging dermate moeizaam dat een groot deel van de dieren de dood vond. Het duurde twee uur voor de vrachtwagen leeg was. De chauffeur van de vrachtauto en zijn baas moesten zich donderdag voor de economische politierechter verantwoorden.

De rechter oordeelde dat de twee, een 41-jarige inwoner van het Utrechtse Papekop en een 23-jarige man uit Oudewater, zich niet aan de regels hebben gehouden. Omdat de rit langer heeft geduurd dan acht uur had de vrachtwagen een watervoorziening moeten hebben. Bovendien hadden de beesten onderweg tijdelijk uit de auto gemoeten. Dat was niet gebeurd omdat de runderen steeds wilder werden. De chauffeur durfde het niet aan. Na de overnachting in Bolsward -hij kon pas 's ochtends bij het slachthuis lossen- waren ze volgens de chauffeur 'echt aan het vechten'. In Dokkum waren de runderen onhandelbaar.

Staatsbosbeheer kon bij de rechter geen goed doen. Hij begreep niet waarom de Heckrunderen helemaal van Goeree-Overflakkee naar het noorden vervoerd moesten worden, terwijl in de buurt ook slachthuizen zijn. De transporteur doet inmiddels geen zaken meer met Staatsbosbeheer. Ook het Dokkumer slachthuis heeft aangegeven niet meer met Staatsbosbeheer in zee te gaan. De transporteur kreeg een boete van 1000 euro. De chauffeur werd schuldig verklaard, maar hij kreeg geen straf. De rechter hield er rekening mee dat beide mannen een paar dagen in de cel hebben gezeten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Geen vervroegde evaluatie inspraak Smallingerland

Geen vervroegde evaluatie inspraak Smallingerlandregionaal nieuws

ELP Smallingerland: 'Drugshandel op Marrekrite-steigers'

ELP Smallingerland: 'Drugshandel op Marrekrite-steigers'Poll: Zijn de schrikhekken effectief voor een veilige rotonde voor fietsers?

Ja  
26%
Nee  
74%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!