Account
Logo
Zoeken
19 °C

Burgumer chanteerde mannen op zoek naar seks

di 15 april 2014, 13.00 uur

LEEUWARDEN - Een Burgumer (21) had eind 2011 een bijzonder geraffineerde manier bedacht om geld te verdienen. Hij zocht contact met mannen die via internet op zoek waren naar seks. Als de Burgumer eenmaal contact had gemaakt, via de standaardzin 'Zin in camseks', knoopte hij op MSN een chatgesprek aan. Terwijl ze in beeld een jonge vrouw in lingerie zagen, kregen de slachtoffers via de chat de vraag of ze hun webcam aan wilden zetten. De volgende vraag van de Burgumer was of de chatpartner zijn kleren uit wilde doen. Als het slachtoffer daar op in ging, maakte de Burgumer printscreens van de blote chatpartners en hun gezichten, die hij vervolgens via de webcam liet zien.

Met die prints chanteerde hij de mannen: ze moesten geld betalen, anders zou hij de foto's openbaar maken. Een slachtoffer uit het Drentse Meppen heeft uiteindelijk aangifte gedaan, maar toen had hij al wel 520 euro aan de Burgumer overgemaakt. De Burgumer vroeg in eerste instantie 150 euro voor het niet verspreiden van de foto's. Toen hij om geld bleef vragen en zelfs dreigde de foto's in Meppen op te hangen, werd het het slachtoffer te gortig. De Burgumer moest zich dinsdag voor de politierechter verantwoorden. Hij had bij de politie verklaard dat hij met deze manier van chantage duizenden euro's had verdiend.

Waarschijnlijk durfden de andere slachtoffers geen aangifte te doen. Nadat de man was opgepakt heeft hij hulp gezocht. In eerste instantie bij de GGZ, later ook bij de verslavingszorg om te werken aan zijn alcoholprobleem. De rechter vond dat het zoeken van hulp beloond mocht worden. Van de door de officier van justitie geëiste werkstraf van 60 uur legde zij 20 uur voorwaardelijk op. Een 21-jarige plaatsgenote van de Burgumer werd vrijgesproken. Er is eenmaal een bedrag van 150 euro op haar bankrekening overgemaakt. De rechter oordeelde dat niet bewezen kon worden dat de vrouw ook daadwerkelijk over het geld heeft beschikt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Bewoner opvanglocatie Holwert bijt beveiliger in de arm

Bewoner opvanglocatie Holwert bijt beveiliger in de arm
regionaal nieuws

Geen vervroegde evaluatie inspraak Smallingerland

Geen vervroegde evaluatie inspraak Smallingerland