10.8 °C

Verlichting langs belangrijke fietsroutes

ma 10 maart 2014 12.16 uur

BUITENPOST - In Gerkesklooster, Stroobos, Boelenslaan en Twijzelerheide wordt de verlichting langs belangrijke fietsroutes op korte termijn verbeterd. De verenigingen van Plaatselijk Belang financieren dit voor en in 2017 betaalt de gemeente het voorschot terug. Deze afspraak heeft de gemeente Achtkarspelen maandag met de dorpen gemaakt.

"Geweldich dat op goed oparbeidzjen mei de Pleatslike Belangen dizze fytspaden fuortendaliks al mear ferljochting krije kinne", aldus wethouder Marten van der Veen. Dit is een voorbeeld voor andere dorpen in de gemeente die op deze manier ook de openbare verlichting kunnen realiseren.

Langs het fietspad Boelenswei in Boelenslaan worden dit voorjaar twee extra lichtmasten geplaatst, hierdoor worden de onderlinge mastafstanden ca. 250 meter, voorheen was dit 500 meter. Langs het fietspad Mounewei/Ikewei in Twijzelerheide worden dit voorjaar drie extra lichtmasten geplaatst waardoor de onderlinge mastafstanden ca. 250 meter wordt, voorheen was dit 500 meter. Langs het fietspad De Lege Finne in Gerkesklooster, tot aan de loopbrug, worden deze zomer grondspots geplaatst.

Afgelopen jaar is samen met wethouder Marten van der Veen, bestuurders van de verenigingen van Plaatselijk Belang en diverse raadsleden gekeken naar het verlichtingsbeleid van de gemeente Achtkarspelen. Aan de ene kant wordt bezuinigd op de openbare verlichting en aan de andere kant wordt een deel van de besparing ingezet om de verlichting langs belangrijke schoolfietsroutes te verbeteren.

Op 21 november2013 is het nieuwe verlichtingsbeleid door de gemeenteraad van Achtkarspelen vastgesteld en besloten de investeringen te financieren uit de besparingen. Verbetering van de verlichting langs belangrijke fietsroutes zou, zonder voorfinanciering van de verenigingen van Plaatselijk Belang, op zich laten wachten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws