Account
Logo
Zoeken
4.5 °C

Vijf wietplantjes kan ook strafbaar zijn

vr 28 februari 2014, 14.00 uur

LEEUWARDEN - Net als de meeste mensen ging een inwoner van Ryptsjerk (37) er van uit dat hij niet echt de wet overtrad door vijf wietplanten in huis te hebben. In principe is het bezit van hennep strafbaar, maar het is ook algemeen bekend dat de politie een oogje toeknijpt als iemand hoogstens vijf hennepplanten heeft staan. Een dergelijke hoeveelheid wordt gedoogd. Maar niet altijd. Het gaat er ook om hoe de boel er bij staat: als de planten in de tuin staan, is er niet zoveel aan de hand.

Maar als rond die vijf planten een soort van mini-wietplantage is gebouwd, is er wel degelijk iets aan de hand. De Ryptsjerker had in december 2011 inderdaad vijf planten staan, maar daar hingen ook een paar assimilatielampen boven en er was een deugdeljk afzuigsysteem aangelegd. De installatie was kortom te professioneel. Bovendien vond de politie ook nog bijna 400 gram 'losse' hennep in de woning, het ging om henneptoppen en afval.

En daarmee zat de Ryptsjerker ruimschoots boven de norm die de politie wel door de vingers wil zien. De man zei vrijdag tegen de politierechter dat de hennep puur voor eigen gebruik was. Hij was eigenlijk uit zuinigheidsoverwegingen zelf begonnen met kweken, dan hoefde hij de wiet niet te kopen. De rechter hield rekening met de ouderdom van de zaak en veroordeelde de Ryptsjerker tot een werkstraf van 40 uur en twee weken voorwaardelijke celstraf. Hij legde de verdachte nog maar eens uit wanneer het wel door de beugel kan: 'Vijf plantjes mag, maar dan in de tuin of zo'.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!