Account
Logo
Zoeken
3.3 °C

9 maanden cel geëist voor neerslaan agente

do 20 februari 2014, 22.30 uur

LEEUWARDEN - Tegen de man die tijdens de jaarwisseling op de Noordkade in Drachten een agente neersloeg, is donderdag een celstraf van negen maanden plus drie maanden voorwaardelijk geëist. De man, een 20-jarige inwoner van Tollebeek, sloeg de agente met een vuistslag op het strottenhoofd tegen de grond. Dat had volgens een arts op de eerste hulp wel heel anders af kunnen lopen, als het strottenhoofd was gebroken. De verdachte liep met twee vrienden over de Kaden, toen een van de mannen 'kanker' riep in de richting van de politieauto met daarin de agente en een collega.

Toen de collega van de agente de verdachte aansprak, ging hij door het lint. De vrouwelijke agent wilde de boel sussen, waarop zij werd neergeslagen. Voor hij uithaalde, had de man de vrouw uitgescholden voor 'kankerhoer'. In eerste instantie ontkende de verdachte. Een van zijn vrienden had zelfs verklaard dat het juist de agente was geweest die zich agressief had gedragen. De mannen hadden pech: tijdens oud en nieuw droeg een bikeragent een helmcamera, een primeur. De camera had haarfijn -en in HD-kwaliteit- vastgelegd wat er was gebeurd. Toen hij met de beelden werd geconfronteerd, kon de verdachte er niet meer omheen. Hij bekende.

Hij gaf aan dat hij van zichzelf was geschrokken. 'Dit had nooit mogen gebeuren', zei de man. Hij was stomdronken met oud en nieuw en zwaar geïrriteerd: in een Drachtster discotheek zou hij door een paar portiers in elkaar zijn geslagen. De man wilde niet meewerken aan psychologische onderzoeken. Hij heeft al eens een voorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-tbs) aan zijn broek gekregen. Hij is bang dat hij na gesprekken met een psycholoog en een psychiater misschien een gedwongen behandeling moet ondergaan. De in Somalië geboren verdachte maakt zich bovendien zorgen om zijn verblijfsvergunning.

De reclassering maakt zich zorgen om de man. Hij lijkt steeds gewelddadiger te worden en de kans is aanwezig dat hij opnieuw in de fout gaat. De agente vordert geen smartengeld van hem. Ze wil alleen de onregelmatigheidstoeslag vergoed hebben die ze is misgelopen doordat ze naar het ziekenhuis moest en haar dienst niet af kon maken. Ze gaf aan dat ze het belangrijker vindt dat er recht wordt gedaan. De vrouw wil 50 euro van de verdachte. De Leeuwarder rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Woning vol rook door pelletkachel

Woning vol rook door pelletkachel

regionaal nieuws

Open Sluis trekt honderden bezoekers

Open Sluis trekt honderden bezoekers
regionaal nieuws

Dorpen Oldtimer Evenement in Drachten

Dorpen Oldtimer Evenement in Drachten