Account
Logo
Zoeken
3.2 °C

Dollemansrit Drachten na epileptische aanval

wo 12 februari 2014, 8.00 uur

LEEUWARDEN - De automobilist die op op 9 maart vorig jaar als een dolleman door het centrum van Drachten reed, heeft hoogstwaarschijnlijk een epileptische aanval gehad. De 36-jarige Wijnjewoudster was op de Zuidkade met zijn rode Golf achter op een Fiat Punto gereden. Nadat hij de Fiat vijftig meter vooruit had geduwd, botste de Wijnjewoudster op een tweede auto. Vervolgens knalde de man op de Zuidkade achter op een Audi. Na die laatste aanrijding werd hij door omstanders uit zijn auto gesleurd en in bedwang gehouden tot de politie arriveerde.

De Wijnjewoudster moest zich op 9 september vorig jaar voor de rechtbank verantwoorden. De man zei destijds dat hij vermoedelijk een epileptische aanval had toen hij op de auto's botste. Hij heeft in zijn tienerjaren last gehad van epileptische aanvallen. De rechtbank hield de zaak aan om de Wijnjewoudster door een neuroloog te laten onderzoeken. De neuroloog concludeerde dat de man waarschijnlijk een epileptische aanval heeft gehad. In de verwardheid en hectiek die daarop volgde heeft hij de auto's geraakt. De man had geblowd, maar dat heeft volgens de neuroloog geen invloed gehad op de aanval.

Ruim een jaar eerder was de Wijnjewoudster ook al betrokken bij een ernstig verkeersongeval. Op 10 februari 2012 had hij op de Mounleane bij zijn woonplaats een fietser van de weg gereden. Het slachtoffer, een dertigjarige dorpsgenoot, fietste met zijn tienjarige dochter. Het meisje kwam met de schrik vrij, haar vader werd met hersenletsel afgevoerd naar het ziekenhuis. Het is nog maar de vraag of de man ooit volledig zal herstellen. De Wijnjewoudster heeft volgens de politie met nagenoeg bevroren ruiten gereden. Volgens een getuige had de man alleen de portierruit aan de bestuurderskant ijsvrij gemaakt en een vierkantje op de voorruit.

Zelf zei de verdachte dat hij was geschrokken omdat de fietser een onverwachte beweging maakte. Hij is inmiddels bezig de schade, zo'n 15.000 euro, die hij in Drachten veroorzaakte af te betalen. Omdat hij had geblowd voor hij in de auto stapte, verhaalt de verzekering alles op de Wijnjewoudster. De officier van justitie nam de conclusies van de neuroloog over. Voor het rijden onder invloed -van drugs- en het ongeval in Wijnjewoude eiste de officier een werkstraf van 120 uur en een rijontzegging van twaalf maanden waarvan de helft voorwaardelijk. De Leeuwarder rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Bekende veerpont Grietman gaat onder de hamer

Bekende veerpont Grietman gaat onder de hamer


regionaal nieuws

33 minuten lang tanken voor €1,33 in Drachten

33 minuten lang tanken voor €1,33 in Drachten


regionaal nieuws

Auto's in botsing op de Weinterp bij Wijnjewoude

Auto's in botsing op de Weinterp bij Wijnjewoude


regionaal nieuws

Automobilist eindigt in de sloot in Appelscha

Automobilist eindigt in de sloot in Appelscha