Account
Logo
Zoeken
17.9 °C

Met het CBR valt niet te spotten

wo 16 oktober 2013, 14.30 uur

LEEUWARDEN - Het is elke keer weer een trieste bedoening, als de Leeuwarder rechtbank een complete politierechterzitting heeft ingeruimd voor mensen die met teveel drank op achter het stuur hebben gezeten. Het ene na het andere persoonlijke drama voltrekt zich in de rechtszaal: mensen die financieel zwaar getroffen worden omdat ze duizenden euro's moeten betalen voor een alcoholslot, of anderen die het slot gewoonweg niet kunnen betalen en maar hebben besloten om de auto helemaal aan de kant te doen. Eén van de mensen die vandaag terecht moet staan, hoort bij de laatste categorie. De man kan een alcoholslot niet betalen. Zelfs al zou hij het kunnen, dan zou hij het nog niet doen. De auto is verkocht en dan zou het slot in de wagen van zijn vrouw ingebouwd moeten worden. 'Dat wil ik mijn vrouw niet aandoen', zegt de man, hij komt uit Leeuwarden en is in de vijftig.

Een 24-jarige Gorredijkster heeft nog veel meer op het spel gezet, namelijk zijn toekomst. Op 20 juli raakt hij 's nachts met de auto van de weg. Na een personeelsuitje heeft hij nog even een collega thuisgebracht. Hij heeft veel teveel gedronken, meer dan vier keer de toegestane hoeveelheid om precies te zijn. Zijn advocaat overhandigt een brief van de werkgever: de Gorredijkster is 'een verantwoordelijke, integere, hardwerkende man'. Zonder rijbewijs kan hij zijn baan echter wel vaarwel zeggen. Het CBR heeft hem ook al gevonden: hij moet zowel psychisch als fysiek getest worden. Het CBR bekijkt of hij wel geschikt is om aan het verkeer deel te nemen en of hij van de alcohol af kan blijven. Een procedure die enorm veel impact heeft. Hij zal een alcoholslot krijgen, maar of dat ook geldt voor de auto van de baas?

De officier van justitie adviseert hem om te redden wat er te redden valt en zo snel mogelijk het CBR-traject in gang te zetten. Want met het CBR valt niet te spotten, dat weten veel Nederlandse automobilisten inmiddels. De Gorredijkster krijgt een boete van 1000 euro en een rijontzegging van vier maanden, plus vijf maanden voorwaardelijk. Een inwoner van Zwagerbosch (25) zal voortaan ook moeten blazen voor hij de auto kan starten. Hij liep op 6 oktober vorig jaar in De Westereen tegen de lamp. Hij is beginnend bestuurder. Met een promillage van 1,95 zat hij maar liefst meer dan tien keer boven de grens van 0,2. Het is hem vaker overkomen, zelfs in een proeftijd.

'Ik dacht het kan nog wel', aldus de verdachte. Hij had acht of negen flessen bier op. Officier en rechter hebben dit keer geen medelijden, de man krijgt een boete van 1000 euro en een rijontzegging van negen maanden. Een 54-jarige inwoner van Tytsjerk werd in februari betrapt toen hij 's middags in Hurdegaryp met teveel drank op reed. De man had een fles port op, hij zat ruim vier keer boven de norm van 0,5 promille. Het had te maken met privéomstandigheden zegt de verdachte. De man heeft hulp gezocht. Hij is de afgelopen jaren vaker de fout ingegaan en ook hij zal bij het CBR door de mangel moeten. De officier van justitie denkt dat de Tytsjerker nooit weer in een auto zal rijden. De man krijgt een boete van 1100 euro en een rijontzegging van tien maanden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Worden eilanders anders behandeld door de lokale politie?

Ja  
54.2%
Nee  
20.4%
Geen idee  
25.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Verdwaalde schildpad gered van Drachtster straat

Verdwaalde schildpad gered van Drachtster straat







regionaal nieuws

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts