Account
Logo
Zoeken
20.5 °C

Verdachte (21) racete door Beetsterzwaag

di 1 oktober 2013, 21.30 regionaal

LEEUWARDEN - Als een speer reed een 21-jarige Beetsterzwaagster op 13 juni vorig jaar door zijn woonplaats. Een getuige schatte dat de auto zeker met 80 kilometer per uur door het dorp racete. Dat kon niet goed gaan, vooral ook omdat de chauffeur onder invloed was. Drempels of niet, hij bleef gewoon keihard doorrijden. Uiteindelijk belandde de wagen in een tuin. De Beetsterzwaagster ging ervandoor. Er was duidelijk iets met hem aan de hand. Toen de politie hem thuis opzocht sprong hij aan de achterkant van de woning uit het raam. Hij viel zeven meter naar beneden. De Beetsterzwaagster werd zwaargewond per helikopter overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Tegen de politierechter zei hij dinsdag dat hij sindsdien geen druppel drank meer heeft gehad. De dollemansrit was wonder boven wonder goed afgelopen. 'Er hadden doden of gewonden kunnen vallen', zei de rechter. Dat besefte de de verdachte ook. De uitkomst van een andere strafzaak, de uitspraak was op 23 oktober 2012, was onder andere dat hij geen alcohol mocht nuttigen en dat hij zich onder psychiatrische behandeling moest stellen. Dat heeft hem goed gedaan, zei hij. Hij heeft zijn leven inmiddels aardig op de rails. Het CBR heeft zijn rijbewijs een jaar ingehouden, maar hij heeft het inmiddels terug.

De laatste hobbel die hij moest nemen, was de strafzaak. Het voorval op 13 juni was niet het enige waarvoor hij zich moest verantwoorden. Op 20 mei vorig jaar had hij in Terwispel een auto beschadigd omdat hij vond dat de bestuurder te hard reed. 'Ik heb in die tijd domme dingen gedaan', zei de verdachte. De rechter veroordeelde de Beetsterzwaagster tot een voorwaardelijke celstraf van vier weken, een voorwaardelijke boete van 150 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van acht maanden. Verder moet de reparatie van de auto die hij in Terwispel beschadigde betaald worden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws