Account
Logo
Zoeken
23.4 °C

Voorwaardelijke boete voor 'leewieken' ganzen

ma 27 mei 2013, 20.50 uur

LEEUWARDEN - Kortwieken is wat anders als leewieken. In principe mag iedereen een vogel kortwieken, voor het zogeheten leewieken gelden strengere regels. Die laatste handeling houdt in dat de vleugels een stuk korter worden geknipt dan bij kortwieken, wanneer alleen de punten van slagpennen worden geknipt. Een 74-jarige man uit Kornhorn had begin maart 2011 de negen ganzen van een kennis uit Harkema geleewiekt. De 53-jarige eigenaar van de ganzen was er behoorlijk van geschrokken, de drastische knipbeurt was op een bloederige toestand uitgedraaid.

De eigenaar van de ganzen wilde voorkomen dat de beesten telkens vanachter de omheining de Betonwei op vlogen. Het gevolg was een fors transactievoorstel van Justitie: leewieken mag alleen door een dierenarts worden gedaan. Tenminste, als de dieren ouder zijn dan twee dagen, daarvoor mag het ook door een leek worden gedaan. De Harkemaster had de beesten vastgehouden, de andere verdachte had van elk dier een vleugel met een snoeischaar ingekort. De 'knipper' zei dat hij het al zijn hele leven had gedaan, maar dan wel bij kippen.

Hij had nog aan een kennis bij de Vogelbond gevraagd of hij de ganzen mocht leewieken, die zou gezegd hebben dat het okee was. Dat was het dus niet. De mannen hadden elk een schikkingsvoorstel van 600 euro in de bus gekregen. Dat vonden ze beide aan de hoge kant. De rechter hield rekening met het lage inkomen van de twee. Bovendien ging het om een zaak die al behoorlijk oud was. Ze veroordeelde de verdachten tot een voorwaardelijke boete van 500 euro per persoon met een proeftijd van twee jaar. 'Het belangrijkste is dat het niet weer gebeurt', verduidelijkte de rechter.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwstech & media

Recordaantal bezoekers op WâldNet door wolkbreuk

Recordaantal bezoekers op WâldNet door wolkbreuk
regionaal nieuws

'Situatie Buitenpost onder controle'

'Situatie Buitenpost onder controle'