Account
Logo
Zoeken
13.7 °C

Verdediging Jasper S: geen voorbedachte rade

vr 29 maart 2013, 18.09 regionaal

LEEUWARDEN - De verdediging bestrijdt dat er sprake is van voorbedachte rade. 'S. heeft stelselmatig verklaard dat hij in paniek was, het was in een flits', aldus raadsman Anno Huisman.
S. heeft verklaard: 'Ik heb niet gedacht, ik heb gehandeld'. 'De verklaring van S. is een aannemelijke verklaring, ondersteund door het technische bewijs', aldus de raadsman.

Voor het antwoord op de vraag of het hier gaat om gekwalificeerde doodslag refereert de raadsman zich aan het oordeel van de rechtbank. Bij gekwalificeerde doodslag heeft de dader eerst een ander strafbaar feit gepleegd. Uit angst voor ontdekking brengt hij het slachtoffer om het leven. De advocaten trekken de conclusies van de deskundigen in twijfel. "De rapportages kunnen op geen enkele manier verklaren hoe deze man deze feiten heeft kunnen plegen", aldus raadsman Jan Vlug.

Als de nabestaanden de behoefte hebben om met S. te spreken, dan zal hij dat niet weigeren, zei de advocaat. De verdediging bepleit een straf lager dan de eis: 'Zeker niet meer dan 15 jaar, in ieder geval geen 20 jaar'.

Het laatste woord van Jasper S.: 'Woorden die verlichting kunnen brengen in een zaak die alleen maar verliezers kent is moeilijk. Ik heb spijt en wroeging van wat ik gedaan heb. Ik besef dat ik de familie Vaatstra niet de duidelijkheid heb kunnen geven waar ze op gerekend hadden. Toch hoop ik dat ze met mijn veroordeling en bekentenis een stukje van dit alles kunnen afsluiten'.

De rechtbank spreekt nog de bewondering uit voor de wijze waarop de familie zich heeft gedragen. 'U hebt zich waardig gedragen', zegt de rechtbankvoorzitter.

Bauke Vaatstra denkt dat Jasper S. informatie achterhoudt: 'Ik wil weten wat daar op die plaats delict is gebeurd. Hij liegt als hij zegt dat hij het niet weet', zei Vaatstra in een eerste reactie na de zitting. Dat S. zegt dat hij spijt en wroeging heeft, dat gelooft Vaatstra niet. Er een punt achter zetten, dat kan hij niet. 'We kunnen er een punt achter zetten als Marianne nog had geleefd'. Over een gesprek met S. zegt Vaatstra dat hij dat wel wil: 'Onder vier ogen, dan is het ook meteen zijn laatste gesprek wat hij mijn dochter heeft aangedaan, kan hij nooit weer goedmaken'.

De rechtbank doet op 19 april uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws