Account
Logo
Zoeken
13.2 °C

1500 euro boete voor rijden met coke op

ma 25 maart 2013, 14.00 uur

LEEUWARDEN - Dat rechtspreken maatwerk is bleek maandag maar weer eens op de zitting van de Leeuwarder politierechter. De rechter zag de hele dag een hele stoet drankrijders aan zich voorbij trekken. Bij twee zaken waren de verdachten niet met teveel drank op achter het stuur gekropen. Een 22-jarige Ferwerter en een 56-jarige inwoner van De Westereen waren dusdanig onder invloed van drugs dat ze niet meer in staat waren om fatsoenlijk een auto te besturen. De zaken hadden veel overeenkomsten. De Ferwerter had geblowd. Net als bij de andere verdachte werd middels een bloedproef vastgesteld dat de man qua negatieve invloed op de rijvaardigheid in de hoogste categorie thuishoorde.

Dat gold ook voor de Westereender. In diens bloed werden sporen van cocaïne en het medicijn tramadol aangetroffen. Tramadol is een morfine-achtige pijnstiller. De Ferwerter liep op 11 februari vorig jaar bij een gerichte alcoholcontrole in Stiens tegen de lamp. De Westereender kwam na een telefoontje van een getuige in beeld. De man werd op 15 september 2011 in Leeuwarden staande gehouden. De Westereender mocht zijn rijbewijs houden, dat van de Ferwerter werd – tijdelijk- ongeldig verklaard door het CBR. De man is zijn rijbewijs al een jaar kwijt. Daar komt nog zeker driekwart jaar bij: de rechter veroordeelde hem tot een boete van 500 euro en een rijontzegging van negen maanden.

De Westereender zou onevenredig hard getroffen worden bij een onvoorwaardelijke rijontzegging: de man heeft een eigen bedrijf. Zonder rijbewijs wordt de boel gegarandeerd opgedoekt, zei hij tegen de rechter. De rechter hield daar rekening mee, evenals met de ouderdom van de zaak. Maar daar moest wel iets tegenover staan. Ter compensatie kreeg de Westereender een veel hogere geldboete en een voorwaardelijke celstraf. De rechter legde een boete op van 1500 euro, twee weken cel voorwaardelijk en een voorwaardelijke rijontzegging van negen maanden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws







regionaal nieuws

Bliksem slaat in op woning in Kollum

Bliksem slaat in op woning in Kollum



regionaal nieuws

Wolkbreuk treft Buitenpost: overal water

Wolkbreuk treft Buitenpost: overal water