Account
Logo
Zoeken
15.9 °C

Lentekou verscherpt volgende week

di 19 maart 2013, 10.26 regionaal

BURGUM - Op de laatste dag van de winterperiode wint de koude lucht weer terrein. Woensdag om twee minuten over twaalf in de middag staat de zon precies boven de evenaar en begint de officieel de lente, dit jaar dus niet op de 21e van maart. Van lenteweer is voorlopig echter nog geen sprake, het wordt zelfs nog kouder volgende week.

Op de eerste lentedag van dit jaar kan het morgenochtend, na een nacht met lichte vorst, in het zuiden en midden van het land wit zijn door sneeuw. In de loop van de dag trekt de winterse neerslag het zuidoosten van het land weer uit. In het noorden kan de zon nog even doorbreken maar elders blijft het overwegend bewolkt. Het wordt slechts 1 tot 5 graden bij een schrale noordoostenwind.

In het weekend en de eerste dagen van volgende week gaan de temperaturen verder omlaag. Overdag komt het kwik in de middag uit tussen 0 en 4 graden, maar bij een stevige oostenwind voelt het veel kouder aan. Regionaal kan de temperatuur zelfs de hele dag onder het vriespunt blijven. Tijdens de nachtelijke uren gaat het zelfs matig vriezen met temperaturen tot onder -5 graden.

Dat de winter zo hardnekkig is dit jaar houdt verband met een zeer krachtig hogedrukgebied boven het Noordpoolgebied. Langs de flanken ervan stroomt zeer koude lucht via Scandinavië en Rusland Europa in en met regelmaat bereikt ze ook ons land.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws