Account
Logo
Zoeken
Zoeken
9.1 °C

Buitenposters op Oostenrijks ijs

za 26 januari 2013 21.55 uur

BUITENPOST - Twee jonge schaatsers uit Buitenpost hebben vrijdag deelgenomen aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Gaatze Oevering (19) en Dick van der Vaart (21) deden hier aan mee om geld in te zamelen voor de stichting KiKa, een goed doel dat strijdt tegen kinderkanker.

De jongens hebben waarschijnlijk een aanzienlijk hoog bedrag opgehaald. De speciale KiKa-collectebus zat tot de gleuf toe vol. Omdat de bus verzegeld is, wordt het exacte bedrag pas in een later stadium bekend.

De Alternatieve Elfstedentocht van vrijdag was een historische. Nooit eerder was de baan zo kort (4,2 km), wat - mede door enkele dagen dooi van te voren - gepaard ging met vele scheuren her en der. Oevering reed uiteindelijk 138,6 kilometers, waarmee hij van de 1244 schaatsers toch 661 schaatsers achter zich liet. Van der Vaart maakte het bloedstollend spannend door vlak voor het sluiten van het hek rond half 7 ’s avonds te finishen. Hij volbracht daarmee op het nippertje de 200 km.

Voor de Buitenposters is het een droom geweest om het buitenlandse schaatsavontuur aan te gaan. Vorig jaar vertrokken de twee vol goede moed naar Italië, om daar aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Reschensee mee te doen. Het moest de eerste grote tocht worden voor de schaatsers, maar alles liep anders. Door de koudste weersomstandigheden in 106 jaar, met temperaturen van 32 graden onder nul, werd de tocht afgelast.

De droom viel in duigen, maar al snel werd de moed weer verzameld voor een nieuw avontuur. De schaatsers verruilden de Italiaanse Reschensee voor de Oostenrijkse Weissensee. Ook hier leek het mis te gaan. De eerste Alternatieve Eflstedentocht (dinsdag) voor tourrijders werd afgelast. Was het in Italië nog te koud, nu was het te warm. Enkele dagen van dooi zorgden ervoor dat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Daarna kwam de vorst terug, waardoor het vrijdag toch nog mogelijk werd om de ijzers onder te binden.

De jongens hopen anderen in de Wâlden te inspireren met de spontane actie. "Het avontuur lacht je overal tegemoet. Als er een kans voorbij komt, grijp 'm dan aan en geniet."

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....