Account
Logo
Zoeken
7.8 °C

Dubbele kritiek op regionale omroep

vr 13 april 2012, 0.50 uur

DOKKUM - De regionale omroep RTV NOF kreeg donderdagavond tijdens de raadscommissie MAZ van de gemeente Dongeradeel van meerdere kanten kritiek. Aan de ene kant had dat te maken met de uitzending van de raadsvergaderingen van Dongeradeel die door de omroep wordt verzorgd. Daarnaast stond de mogelijke gebiedsuitbreiding van de omroep op de agenda.

Tijdens het vragenhalfuurtje werden door Pieter Braaksma (Algemeen Belang Dongeradeel) vragen gesteld over de raadsvergaderingen die door de omroep op het kabelkanaal worden uitgezonden. De vorige uitzending werd niet op televisie uitgezonden en volgens Lolke Folkertsma (FNP) werd in enkele gevallen ook te laat met de uitzendingen begonnen. De omroep heeft laten weten dat de technische problemen aan de kant van de gemeente liggen en dat het al enkele maanden de aandacht heeft van alle betrokken partijen. Voor de volgende raadsvergadering is er nog een gesprek tussen de beide partijen en moeten de problemen opgelost zijn.

Wethouder Pytsje de Graaf kreeg ook kritiek op de mogelijke gebiedsuitbreiding van RTV NOF. In april 2011 heeft het Commissariaat voor de Media RTV Kanaal 30 aangewezen als lokale publieke media-instelling voor de gemeente Achtkarspelen. RTV NOF, die ook belangstelling had voor een zendvergunning in Achtkarspelen maakte bezwaar. Eind 2011 werd het besluit ingetrokken omdat het commissariaat verzuimd had een gezamenlijk advies te vragen bij de betrokken gemeenteraden, waaronder die in Dongeradeel.

Wethouder de Graaf wil het programmabeleidbepalend orgaan van de omroep representatief verklaren. De toelichting die ze daar bij had, zorgde voor kritiek van de oppositiepartijen. Anton van der Aar (VVD): “Door te zeggen dat we graag willen dat RTV NOF dat krijgt gaan we op de stoel van het commissariaat zitten.” Ook Koop Mulder (PvdA) zette zijn vraagtekens bij de gebiedsuitbreiding. “Ik wyt net oft de Omrop wol klear is foar san útwreiding. It liket no al oft se oan har grinzen sitte”.

Verder heeft hij kritiek op het feit dat inwoners van Achtkarspelen allemaal achter de omroep zouden staan. “Dat kin hast net. Dy lústeraars kinne fia de kabel RTV NOF net ûntfange”, aldus Mulder. Het pleiten voor de omroep noemde de VVD verder ‘suggestief en niet relevant’. Het enige wat de gemeente overigens hoeft te doen is een advies over de representativiteit af te geven. Als alle gemeenteraden dat advies bij het CvdM hebben ingediend, wijst het Commissariaat uiteindelijk één lokale publieke media-instelling aan voor de gemeente Achtkarspelen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
ondernemend nieuws

Op deze manieren zijn ondernemers bezig met verduurzamen

Op deze manieren zijn ondernemers bezig met verduurzamen

kwijt / misdaad in je straat

Kater Bhodi vermist

Kater Bhodi vermist


ondernemend nieuws

Wanneer kies je voor een variabel energiecontract?

Wanneer kies je voor een variabel energiecontract?


regionaal nieuws

Politie centreert noordelijke diensten in Drachten

Politie centreert noordelijke diensten in Drachten

regionaal nieuws

Buurt fel tegen komst Aventura in Drachten

Buurt fel tegen komst Aventura in Drachten


tech & media

Liet start inschrijving voor finale 2024

Liet start inschrijving voor finale 2024