Account
Logo
Zoeken
19 °C

Durk vd Ploeg wint Gysbert Japicxprijs

di 11 oktober 2011, 17.36 uur

NOARDBURGUM - De schrijver Durk van der Ploeg uit Noardburgum krijgt de Gysbert Japicxprijs van 2011. Van der Ploeg ontvangt de prijs, de belangrijkste literatuurprijs in het Friese taalgebied, voor zijn gehele oeuvre. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro.

De Gysbert Japicxprijs wordt één keer in de twee jaar toegekend, voor zowel een publicatie als het gehele oeuvre van een schrijver. De ene keer wordt proza bekroond, de andere keer poëzie. De commissie die de provincie Fryslân adviseerde over de prijs, vond dat de kwaliteit van de laatst verschenen boeken, dichtbundels en andere literaire genres hoog was, maar zag er geen boek met kop en schouders uitsteken. De adviescommissie kwam daarna unaniem tot de conclusie dat ditmaal maar één schrijver in aanmerking kwam voor de Gysbert Japicx-prijs als oeuvreprijs: Durk van der Ploeg.

Van der Ploeg (Hoogkarspel, 1930) verhuisde op driejarige leeftijd naar Aalsum, een dorp in de nabijheid van Dokkum. Hij werkte onder andere bij het Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant. In 1955 debuteerde hij met een aantal gedichten in het Nederlands, zijn eerste Friestalige gedichten verschenen in 1956 in De Tsjerne. Van der Ploegs eerste gedichtenbundel, Lok op eachlingte, kwam in 1959 uit. Na zijn pensioen in 1990 legde Van der Ploeg, die tegenwoordig in Noardburgum woont, zich volledig op het schrijven toe van Friestalige gedichten, romans en verhalenbundels. Het merendeel daarvan speelt zich af in Noordoost Friesland.

De adviescommissie van de Gysbert Japicxprijs bestond dit jaar uit Sietske de Jong, Ate Grijpstra en Willem Verf. De prijs wordt op dinsdag 8 november uitgereikt door gedeputeerde Jannewietske de Vries in de Martinikerk in Bolsward.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Worden eilanders anders behandeld door de lokale politie?

Ja  
54.8%
Nee  
19.9%
Geen idee  
25.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Verdwaalde schildpad gered van Drachtster straat

Verdwaalde schildpad gered van Drachtster straat






ondernemend nieuws

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp




regionaal nieuws

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts

Vrouw (33) twee maanden de cel in voor stalken huisarts