Account
Logo
Zoeken
13.3 °C

Illegale bomenkap: € 50.000 boete

vr 24 september 2010, 13.08 uur

LEEUWARDEN - De politierechter in Leeuwarden heeft vrijdag een inwoner van Drachten veroordeeld tot betaling van een boete van 50.000 euro. De man kreeg de hoge geldstraf omdat hij op een perceel in Surhuisterveen illegaal veertig bomen en een aantal struiken heeft gerooid. Hij had daarvoor geen toestemming van de eigenaar van het stuk grond. De Drachtster is eigenaar van het aangrenzende perceel. De rechter ging ruimschoots boven de eis van de officier van justitie uit.

De Drachtster stelde dat hij in zijn 'beleving' toestemming had. Hij was bij de buren aan de deur geweest om over de kwestie te praten. Hij had last van de bomenrij -volgens hem groeiden de bomen wel twintig meter hoog- omdat het zonlicht van zijn stuk grond werd weggenomen. Hij had het perceel gekocht om er een nieuwe woning op te zetten. De buren gaven geen toestemming om de bomen te kappen.

Uiteindelijk zouden ze gezegd hebben dat de Drachtster wat hun betrof mocht snoeien, als hij zich maar aan de regels hield. De Drachtster haalde de reglementen van het stadhuis en paste ze vervolgens op zijn eigen wijze toe. Hij las in de reglementen dat binnen twee meter van de erfafscheiding geen bomen mogen staan. De bomen van de buren stonden volgens zijn berekening minder dan twee meter van de greppel die de natuurlijke erfafscheiding vormt.

En dus rooide de Drachtster met de hulp van een rooibedrijf meteen maar alle bomen. De Drachtster zei dat hij het 'wel wat kaal vond', terwijl hij doende was de bomenrij om te zagen. Toch was hij doorgegaan met kappen. 'Achteraf heb ik de verkeerde beslissing genomen', zei hij. De buren schrokken zich wezenloos, toen ze 's avonds thuis kwamen van hun werk.

De verdachte zei dat hij teleurgesteld was over de houding van de buren. Hij vond dat ze 'onverschillig' reageerden toen hij de kwestie van de bomen aankaartte, om die reden was hij ook onverschillig geworden. Een boomtaxateur stelde de waarde van de gerooide bomenrij vast op een kleine 47.000 euro. Via een civiele procedure proberen de buren de schade op de verdachte te verhalen.

De Drachtster laat waarschijnlijk een contra-expertise uitvoeren. Het rooien en opruimen van de bomen heeft hem iets meer dan 200 euro gekost. De rechter ging er vanuit dat hij bewust een soort kosten-baten analyse heeft gemaakt en tot de conclusie was gekomen dat kappen voor hem de voordeligste oplossing was. Om die reden legde de rechter een veel hogere straf op dan geëist.

Bovenop de geldboete van 50.000 euro kreeg de Drachtster een werkstraf van 180 uur. De officier van justitie had een werkstraf van 60 uur en een boete van 750 euro geëist. De Drachtster wist 'donders goed' waar hij mee bezig was geweest, vond de rechter. De man was volgens de rechter niet voor niets gaan rooien terwijl de buren niet thuis waren. 'Het is uw grond niet en het zijn uw bomen niet', aldus de rechter.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Fietser aangereden op rotonde in Drachten

Fietser aangereden op rotonde in Drachten