Account
Logo
Zoeken
12.8 °C
© BD-Fotografie/Berend

Kraan op transport voor Stoppeldei

ma 24 augustus 2009, 22.13 uur

NIJ BEETS - Een zogenaamde draadkraan uit de jaren '60 is zaterdag op transport gegaan in Drachtstercompagnie. De kraan zal op zaterdag 29 augustus in bedrijf te bewonderen zijn op de tweede editie van de Stoppeldei.

Na het succes van vorig jaar beleeft It Damshûs de tweede Stoppeldei op en rondom het museumterrein. Op deze dag ronken in Nij Beets de ouderwetse tractoren en machines om de ‘rispinge’ van het land te halen. Op het land naast het Nij Beetster museum is een zomerlang gewerkt om de rogge, het gras en de aardappels tot wasdom te laten komen. Mannen met het zweet voor de kop zullen weer maaien, melken, dorsen, hooien, zagen en ploegen zoals dat vroeger het geval was. Stoppeldei is bedacht door de gebroeders Erwin en Alex Groen en Pieter van Houten uit Nij Beets en De Veenhoop. Oude tractoren en machines zijn de grote passie deze vrienden. Niet alleen hun eigen machinepark is aanwezig op Stoppeldei, een bonte stoet van oude machines uit alle windstreken zal present zijn op het oogst- en ambachtsevenement.

Groen, Groen en Van Houten willen het complete proces van de oogst demonstreren. Met één van de oudste combines in Nederland halen ze de rogge van het land. Het stro wordt in de pak geslagen en een antieke maalstoel maalt de rogge tot meel. Van het meel worden ter plekke pannenkoeken gebakken. Het pasgemaaide stoppelland wordt geploegd en klaar gemaakt voor de winter. Niet alleen op het roggeveld zal hard worden gewerkt, ook in de weilanden zal het een drukte van belang zijn.

Er wordt gemaaid met de vingerbalk en handmatig met de zeis. Een eerder gemaaide strook gras wordt verwerkt tot hooi. Voor het eerst is een stuk land in gebruik als aardappelland. Met een aardappelrooimachine uit vervlogen tijden worden de aardappelen uit de grond getild. Uiteraard worden deze aardappelen op Stoppeldei aan de man gebracht. Een door stoom aangedreven zaagbank (de grootste in Nederland!) zorgt ervoor dat de houtoogst in planken wordt verzaagd.

http://www.damshus.nl

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Meer dan 40 bekeuringen bij verkeerscontrole

Meer dan 40 bekeuringen bij verkeerscontrole

regionaal nieuws

Woede op gemeente om uitstel MFC Burdaard besluit

Woede op gemeente om uitstel MFC Burdaard besluit
regionaal nieuws

Caravan belandt in sloot langs Trekweg

Caravan belandt in sloot langs Trekweg