Account
Logo
Zoeken
21.7 °C

'Bestuurders in regio zijn roekeloos'

do 11 juni 2009, 13.05 regionaal

DOKKUM - Veel automobilisten in Noordoost Friesland zijn niet voorzichtig in het verkeer. "En we moeten juist niet roekeloos door het gebied rijden", aldus Jenno Kootstra van Veilig Verkeer Nederland. Zo reed onlangs een motorrijder met 214 km/u over het Wyldpaed Oost bij Twijzelerheide. "Dit is krankzinnig", aldus Jongsma.

De uitspraken werden gedaan tijdens een persconferentie van het politieteam Subjectieve Verkeersonveiligheid in Dokkum. Het team controleert op plaatsen waar eigenlijk nog geen ongevallen zijn geweest. Bewoners ervaren daar echter wel onveilige verkeerssituaties.

Sluiproute Wyns
De weg bij Wyns was één van de eerste plaatsen waar het team controleerde. Ondanks het bestaan van de Lauwersseewei wordt de weg bij Wyns toch vaak als sluipweg gebruikt tussen Dokkum en Leeuwarden. Veel automobilisten werden tijdens de controle meteen aangehouden waarbij 'lik op stuk' werd toegepast. De automobilisten waren over het algemeen positief en een aantal besloot om voortaan de Lauwersseewei te nemen.

Klachten in De Westereen
Een ander voorbeeld is De Westereen. Bewoners klagen over het verkeer op de doorgaande weg. Na registratie bleek dat - gemiddeld gezien - het verkeer vrij 'normaal' reed. Er waren echter wel forse uitschieters van topsnelheden van 144 km/u over de Noorderstationstraat en 116 km/u op de Tolweg in De Westereen.

Oplossingen zijn moeilijk
Volgens de politie zijn verkeersveilige oplossingen vaak pas met een 'lange adem' te realiseren. Zo zijn er tot op heden maar voor enkele locaties plannen gemaakt om de weg anders in te richten. Bijvoorbeeld bij Rinsumageast waar de Hereweg en De Kapelle aangepakt wordt.

Siebe Jongsma denkt echter dat de beste oplossing 'pijnlijke' oplossingen zijn waarbij bijvoorbeeld een weg wordt afgesloten voor het doorgaande verkeer. Op deze wijze verdwijnen gevaarlijke situaties en is de aanpassing ook financieel aantrekkelijk voor de gemeenten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws