Account
Logo
Zoeken
15.8 °C
Foto: Geert Huisman

Oude traditie op de Burgumer Mar

di 26 mei 2009, 19.22 uur

BURGUM - Zaterdag 13 juni zal op de Burgumer Mar een oude traditie in ere worden hersteld als daar de officiële opening van het IFKS-skûtsjeseizoen zal plaatsvinden. Dat gebeurt uiteraard in de vorm van een wedstrijd, twee in dit geval, want om 10.00 uur en om 14.30 zullen 24 skûtsjes, verdeeld over twee klassen (groot en klein) aan het vertrek komen.

In de jaren 20 en 30g werden er ook wedstrijden voor wat toen heette ‘beurt- en vrachtschepen’ georganiseerd die uiteindelijk hebben geleid tot wat het skûtsjesilen heden ten dage is. Een evenement dat verdeeld over drie weken, twee voor de SKS en één voor de IFKS, ontzettend veel aandacht en publiek trekt. Maar omdat die wedstrijden zich vrijwel helemaal afspelen op het water in de zuidwesthoek van Friesland, heeft de ‘Stichting Skûtsjesilen yn ‘e Wâlden’ het initiatief genomen om de skûtsjes ook naar de noord- oosthoek van deze provincie te halen. En de Burgumer Mar heeft in het verleden zijn mogelijkheden als wedstrijdwater ruimschoots bewezen.

En dus zal er op die 13de juni van alles te beleven zijn op en rond de Burgumer Mar. De activiteiten aan de wal concentreren zich in het dorp Eastermar en recreatiegebied Klein Zwitserland, aan de Sumarder kant van de Burgumer Mar. De dag zal beginnen met een traditioneel palaver op Klein Zwitserland, waar na afloop van de wedstrijden ook de prijsuitreiking zal zijn en de afsluiting middels een traditioneel skûtsjebal.

In Eastermar zijn optredens van shantykoren, er is live muziek, een expositie over skûtsjes op ‘e Mar, een fietstocht enz. Alle onderdelen van het programma zijn gratis toegankelijk en dat geldt uiteraard ook voor de wedstrijden die vanaf de wal goed te volgen zullen zijn. Voor deskundig commentaar wordt gezorgd. De lokale omroep RTV Kanaal 30 (radio) zal de gehele dag live verslaan. De opzet van dit gebeuren is dat het een jaarlijkse traditie wordt.

FOTONIEUWS
fotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuws

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws