Account
Logo
Zoeken
15.4 °C

83-jarige weer verdacht van ontucht

di 26 mei 2009, 18.36 uur

LEEUWARDEN - Tien jaar geleden werd een toen 73-jarige Kollumerzwaagster veroordeeld omdat hij ontucht had gepleegd met een viertal meisjes van om en nabij acht jaar oud. De man kreeg een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Hij moest van de Leeuwarder rechtbank ook een behandeling voor zedendelinquenten volgen.

Jaren later bleek dat er nog een lijk in de kast zat: vorig jaar vertelde een jonge vrouw aan haar moeder dat ook zij begin jaren negentig door de Kollumerzwaagster is misbruikt. En dus zat de man dinsdag op 83-jarige leeftijd nogmaals tegenover drie rechters. Er bleken opvallend veel overeenkomsten te zijn tussen de 'oude' zaken en de zaak waarvoor hij zich ditmaal moest verantwoorden.

In januari vorig jaar meldde het slachtoffer zich bij de politie. Net als in de andere zaken was de verdachte een bekende van haar ouders. En net als de andere slachtoffers had zij verteld dat de man haar een paar keer had meegenomen naar het hok bij zijn woning om naar de dieren te kijken. Terwijl het meisje op haar knieën naar de beesten keek, stak de man zijn hand onder haar rokje om haar te betasten.

In twee jaar tijd zou dat driemaal gebeurd zijn. Toen de politie hem met het relaas van het slachtoffer confronteerde, legde de Kollumerzwaagster een deels bekennende verklaring af. Hij gaf toe dat hij het meisje in elk geval eenmaal had betast. Hij was echter minder ver gegaan als het meisje beweerde. Dinsdag wist hij zeker dat hij helemaal niets had gedaan. De Kollumerzwaagster zei dat hij zichzelf niet was toen hij door de politie gehoord werd.

Hij stelde dat hij teveel onder de indruk was tijdens het verhoor en dat het meisje had gelogen. Ook nadat de rechters hem erop wezen dat hij ook tegenover de reclassering de ontucht in ieder geval deels had bekend, bleef de verdachte ontkennen. In een later (telefoon)gesprek met de reclassering had hij alsnog alles ontkend. Op de officier van justitie maakt het slachtoffer juist 'een heel betrouwbare indruk'.

Dat de Kollumerzwaagster eerder is veroordeeld vergroot de geloofwaardigheid van haar verklaring alleen maar, vindt de officier. De verdachte heeft opmerkelijk genoeg geen strafblad. Als iemand 80 is geworden, wordt de juridische documentatie uit de archieven verwijderd. De officier had nog wel kunnen achterhalen dat de man in 1999 werd veroordeeld tot de maximale werkstraf. Voor het 'nieuwe' feit eiste hij een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Uitspraak op 9 juni.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws