Account
Logo
Zoeken
15.8 °C

Justitie kan verdachte niet bijhouden

ma 18 mei 2009, 16.01 uur

LEEUWARDEN - Samen met een maat richtte een Leeuwarder (19) in de nacht van 11 op 12 juli vorig jaar een spoor van vernielingen aan in Burgum. Het duo sloeg met een aluminium honkbalknuppel ramen en autospiegels kapot. De Leeuwarder, die ondanks zijn jeugdige leeftijd een pittig strafblad heeft, werd voor die vernielingen en voor een aantal andere feiten maandag door de politierechter veroordeeld tot drie maanden cel.

De twee Leeuwarders hadden bier gedronken en een paar jointjes gerookt, toen ze gewapend met een honkbalknuppel in Burgum op pad gingen. Zonder dat er enige aanleiding toe was, sneuvelden ruiten bij De Boer Tweewielers en Autocenter Burgum aan de Mr. W.M. Oppedijk van Veenweg. Ook de voorruit van een Mercedesbus en de spiegel van een bestelauto van groenvoorzieningsbedrijf Frisia werden kapotgeslagen.

Getuigen hadden de vandalen gezien en gehoord. De officier van justitie had geen goed woord over voor de zinloze vernielingen: 'Onschuldige, hardwerkende mensen hebben hier schade door geleden'. Diezelfde nacht had de Leeuwarder, ook in Burgum, ruzie gekregen met een kameraad. De verdachte zou geprobeerd hebben de andere jongen met een vlindermes te steken. Uiteindelijk kreeg de jongen 'slechts' een klap.

Twee dagen eerder had de Leeuwarder een gestolen scooter geheeld. In februari van dit jaar werd hij betrapt terwijl hij, nu weer met een andere vriend, probeerde fietsen te stelen. Een getuige had de politie gewaarschuwd. Toen de verdachte werd gefouilleerd, ontdekte de politie dat hij een neppistool op zak had. Het wapen leek sprekend op een Walther P88.

Ondanks het feit dat hij nog maar 19 jaar oud is, heeft de Leeuwarder al een strafblad van 13 kantjes verzameld. Hij gaat volgens de officier maar door met het plegen van misdrijven. Hij doet dat in een heel rap tempo; soms sneller dan justitie de zaken bij de rechter kan aanbrengen. Op een gegeven moment stonden er tien zaken open. De rechter bepaalde dat de Leeuwarder een schadevergoeding van € 840 aan De Boer Tweewielers moet betalen. Voor de vernielde autoruit moet hij nog eens 75 euro dokken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws