Account
Logo
Zoeken
15 °C

Vriendin en crisis nekten Dokkumer

vr 15 mei 2009, 20.51 uur

LEEUWARDEN - Op 11 juni vorig jaar pakte de politie in Dokkum een verwarde man op omdat hij voorbijgangers met de dood bedreigde. De 47-jarige Dokkumer had een fles drank bij zich, waarvan de politie vermoedde dat hij die had gestolen. Dat klopte en het was niet het enige wat de man op zijn geweten had. Vrijdag bij de politierechter bleek dat hij vanaf begin juni vorig jaar een hele reeks strafbare feiten had gepleegd.

Op 3 juni ging het al mis toen de politie de Dokkumer op wilde pakken omdat hij op de Waagstraat in het openbaar een fles drank aan zijn mond zette. Vanuit het niets gaf de man een nietsvermoedend 15-jarige meisje zomaar een schop. Op de vraag waarom, antwoordde de verdachte: 'Omdat ik weer eens opgepakt werd door justitie'. Hij verontschuldigde zich door te zeggen dat hij 'niet echt doorgeschopte'.

De man denkt dat politie en justitie het op hem hebben voorzien. Hij beweerde zelfs dat hij naar Duitsland is geweest om politiek asiel aan te vragen. Hij heeft psychische problemen en zit momenteel op de forensische afdeling van psychiatrisch ziekenhuis Groot Lankum in Franeker. Voor hij daar belandde, bezorgde hij een boel mensen handenvol werk. Hij pleegde begin juni vorig jaar een reeks winkeldiefstallen; bij de Jumbo, Super de Boer, C1000 en de Hema in Dokkum.

Hij had respectievelijk wijn gehakt en rosé gestolen. 'We wilden barbecuen maar we hadden geen geld', verduidelijkte de verdachte. Begin november kwam hij in Leeuwarden in botsing met de politie. De Dokkumer had een brigadier in het gezicht gespuugd. De politieman wilde hem aanhouden omdat hij mee moest naar het bureau. Als veelpleger stond hij op de nominatie om dna-materiaal af te staan.

Op 4 januari had de Dokkumer een raam ingeslagen bij de GGZ in Heerenveen. Hij was op zoek naar een slaapplaats. Om diezelfde reden had hij een dag later een paar ruiten van de Hervormde Gemeente in Warten vernield. Nu hij in Franeker zit en de juiste medicijnen krijgt en wat structuur in zijn leven heeft, gaat het een stuk beter met hem. Volgens de Dokkumer ging het mis toen hij een vriendin kreeg terwijl de kredietcrisis begon. Beide gebeurtenissen trokken een zware wissel op zijn financiële draagkracht. De rechter bepaalde dat de man voorlopig in Franeker moet blijven zitten en daar zijn behandeling af moet maken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws


regionaal nieuws

Bijzondere Reddingbootdag vanwege 200 jaar KNRM

Bijzondere Reddingbootdag vanwege 200 jaar KNRM

regionaal nieuws

Geslaagde jubileumavond bij rugbyclub Drachten

Geslaagde jubileumavond bij rugbyclub Drachten
regionaal nieuws

Dokkumer verruilt dagelijks drugsgebruik voor fitness

Dokkumer verruilt dagelijks drugsgebruik voor fitness
regionaal nieuws

Drugdealster (30) opgepakt in Drogeham

Drugdealster (30) opgepakt in Drogeham