Account
Logo
Zoeken
14.9 °C

Oplichter was vooral katvanger

vr 15 mei 2009, 17.23 uur

LEEUWARDEN - Met een 29-jarige man uit het Gelderse Vierhouten als stroman, zette een groepje oplichters een nepbedrijf op dat valse facturen rondstuurde. Het bedrijf was zogenaamd gespecialiseerd in het schoonmaken van waterleidingen en stuurde valse facturen rond voor werkzaamheden die nooit waren verricht. Op de rekeningen stond een adres dat in werkelijkheid een kraakpand in Kollumerzwaag bleek te zijn.

De man op wiens naam het bedrijf stond, moest zich vrijdag voor de rechter verantwoorden. Hij kwam niet op de zitting. Vooral horecabedrijven waren het doelwit van de oplichters. Onder andere een chinees restaurant in Stiens, een restaurant in Sint Annaparochie en wegrestaurant Routiers in Zurich ontvingen rekeningen. Door de knullige opmaak van de nota's hadden de eigenaren meestal gauw in de gaten dat er iets niet klopte.

Een medewerkster van een restaurant in Balk dacht dat het om een authentieke nota ging. De vrouw betaalde 267 euro aan het bedrijf. Later ontdekte haar directeur dat er oplichters aan het werk waren geweest. De groepsleden gingen ook zelf op pad. Eind september 2006 meldden twee mannen en twee vrouwen zich bij Hotel de Abdij in Dokkum. Het stel reserveerde voor meerdere overnachtingen.

De gasten zeiden dat ze werkzaam waren op een nieuwbouwproject in Kollum. Uiteindelijk sloeg het gezelschap op de vlucht, toen ze het idee kregen dat hun plannetje was uitgelekt. Diezelfde dag meldden ze zich bij een hotel in Roden. Ook daar werden de rekeningen nooit betaald. Omdat de reserveringen telkens op naam van de man uit Vierhouten stonden, vermoedde de officier van justitie dat de rest van de groep hem als katvanger gebruikte.

De verdachte stond al langer bij de politie gesignaleerd, maar hij werd pas in februari 2008 aangehouden. Twee van de medeverdachten zijn in Groningen veroordeeld. De officier van justitie eiste een werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Een milde eis, vond de rechter: 'Wat mij betreft heeft verdachte daar geluk mee gehad'. De rechter vonniste wel conform.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws


regionaal nieuws

Bijzondere Reddingbootdag vanwege 200 jaar KNRM

Bijzondere Reddingbootdag vanwege 200 jaar KNRM

regionaal nieuws

Geslaagde jubileumavond bij rugbyclub Drachten

Geslaagde jubileumavond bij rugbyclub Drachten
regionaal nieuws

Dokkumer verruilt dagelijks drugsgebruik voor fitness

Dokkumer verruilt dagelijks drugsgebruik voor fitness
regionaal nieuws

Drugdealster (30) opgepakt in Drogeham

Drugdealster (30) opgepakt in Drogeham