Account
Logo
Zoeken
14.7 °C

Stuurfout was oorzaak dodelijk ongeval

di 14 april 2009, 17.16 uur

LEEUWARDEN - In tegenstelling tot de officier van justitie oordeelt de Leeuwarder rechtbank dat niet bewezen kan worden dat het dodelijk ongeval op het Wylpaed West bij Twijzelerheide, op 11 juli vorig jaar, het directe gevolg is van roekeloos rijgedrag van een 21-jarige inwoner van Zwagerbosch. De laatste botste in een flauwe bocht op de auto van de 21-jarige Gerard Bosma uit Drachten. De Drachtster overleed dezelfde avond aan zijn verwondingen.

De Zwagerboscher beweerde dat hij met zijn VW Golf op de verkeerde weghelft terecht was gekomen, doordat hij met het rechter voorwiel in de berm kwam. Door abrupt aan het stuur te trekken was hij op de linker weghelft terechtgekomen, waarna hij bijna frontaal op de tegenligger botste. De officier van justitie vermoedde dat de Zwagerboscher samen met een maat een racewedstrijdje had gehouden.

In de flauwe bocht zou de verdachte mogelijk geprobeerd hebben de voor hem rijdende auto in te halen. De rechtbank oordeelde dat er voor die theorie te weinig bewijs is. De Zwagerboscher testte negatief op alcohol en de gereden snelheid kon naderhand niet vastgesteld worden. Ook is niet vast komen te staan dat de man de voorligger heeft ingehaald of dat hij de bocht heeft afgesneden.

De rechtbank concludeert dat alleen bewezen kan worden dat de man niet genoeg rechts heeft gehouden. Omdat het ongeval op een redelijk smalle weg plaatsvond, had de verdachte extra oplettend moeten zijn, vindt de rechtbank. Een stuurfout dus, waarmee de Zwagerboscher een verkeersovertreding heeft begaan. Hij kreeg een boete van € 500 en een rijontzegging van 6 maanden. De officier had drie maanden cel een rijverbod van 2 jaar geëist.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Dokkumer verruilt dagelijks drugsgebruik voor fitness

Dokkumer verruilt dagelijks drugsgebruik voor fitness

regionaal nieuws

Wisseling autobrug veerdam Schiermonnikoog

Wisseling autobrug veerdam Schiermonnikoog

regionaal nieuws

Plaatsnaamborden roversgoed in Dantumadiel

Plaatsnaamborden roversgoed in Dantumadiel


regionaal nieuws

Houtigehage krijgt 'Ines Pultrumstrjitte'

Houtigehage krijgt 'Ines Pultrumstrjitte'