Account
Logo
Zoeken
1.8 °C
Provincie zet led-campagne toch door
© WâldNet |  De resultaten van Kema laten zien dat de tekst op de verpakking (vervangt tot 40 Watt) kant nog wal slaat

Provincie zet led-campagne toch door

do 2 april 2009, 16.07 uur

LEEUWARDEN - Ondanks het feit dat onafhankelijk onderzoek van de provincie zelf aantoont dat de led lamp van de provincie niet te vergelijken is met een 40 Watt gloeilamp, wordt de campagne 'Ik stap oer' toch doorgezet. Volgens de provincie voldoen de led lampen wel aan de geschetste prestaties op de verpakking. De provincie liet deze week onderzoek doen door de deskundigen van Kema en VSL (voorheen NMI).

"De consument betaalt voor het daadwerkelijke energieverbruik, de 5 Watt op de verpakking" aldus de provincie. Dat blijkt ook uit het onderzoek. Over het feit dat het licht niet vergelijkbaar is met een 40 Watt lamp wordt in het persbericht gezwegen. In het rapport van Kema geeft een deskundige klip en klaar aan dat de Poiesz led lamp met een 20 à 25 Watt gloeilamp te vergelijken is. Op het doosje wordt echter de suggestie van 40 Watt gewekt. Kema zegt verder dat de lichtopbrengst van een led in relatie tot het toegevoerde vermogen aanzienlijk hoger is dan bij een gloeilamp.

De provincie Fryslân zegt verder in het persbericht dat de zogenaamde blindstroom voor hen geen nieuw fenomeen is. "Het speelt ook bij elektronische apparaten. Het totale energieverbruik van deze led-lampen is hiermee nog steeds lager dan bij spaarlampen om maar niet te spreken over gloeilampen" aldus de provincie. In het onderzoeksrapport gaat Kema echter niet in op de cruciale vraag wat er gebeurt als de led lampen op grote schaal worden toegepast. Een medewerker van Elektrokern Schuurman in Drachten gaf vorige week tijdens de Bedrijvencontactdagen aan dat er problemen ontstaan als heel Friesland overstapt op de led.

Klik hier om zelf de onderzoeksresultaten te bekijken

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Woning vol rook door pelletkachel

Woning vol rook door pelletkachel

regionaal nieuws

Open Sluis trekt honderden bezoekers

Open Sluis trekt honderden bezoekers
regionaal nieuws

Dorpen Oldtimer Evenement in Drachten

Dorpen Oldtimer Evenement in Drachten