Account
Logo
Zoeken
6.1 °C

Geen ozb voordeel in Dongeradeel

ma 23 februari 2009, 10.27 uur

DOKKUM - De huidige kredietcrisis en slechte huizenmarkt heeft geen invloed op de hoogte van de ozb in Dongeradeel. Eind deze week valt de jaarlijkse aanslag weer bij de inwoners van Dongeradeel op de mat. Woningeigenaren vinden op het aanslagbiljet onder andere een bedrag voor de onroerende zaakbelasting (ozb) dat moet worden betaald. Hoewel in sommige gevallen de waarde van het huis in de afgelopen tijd flink is gedaald, is hiermee geen rekening gehouden in de aanslag.

Hoeveel de huiseigenaar moet betalen hangt af van het ozb-tarief en de WOZ-waarde. De nieuwe WOZ-waarde (Wet waardering onroerende zaken) is gebaseerd op de peildatum 1 januari 2008. "Dit betekent dus dat met een eventuele daling van de verkoopprijzen in het vierde kwartaal van 2008, toen de negatieve effecten van de kredietcrisis merkbaar werden, geen rekening is gehouden", zegt burgemeester Marga Waanders. De wet bepaalt dat de gemeenten de waarde van de woningen moeten vaststellen op basis van het waardeniveau op 1 januari 2008.

Volgens de burgemeester bestaat het gevaar dat de gemeente dit jaar veel 'onnodige' bezwaarschriften binnenkrijgt. "Met onnodig bedoel ik dat mensen bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde omdat de waarde van hun woning inmiddels is gedaald. De huiseigenaren moeten goed beseffen dat de waarde van hun woning een jaar geleden is bepaald. Dit kan dus negatief uitpakken als de huizenprijzen dalen, maar positief als de waarde stijgt, wat tot nu toe meestal het geval was."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding


regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijverregionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum