Account
Logo
Zoeken
3.2 °C

Foto: Persbureau Ameland

Expositie: Tekens van Leven

do 12 februari 2009, 19.58 uur

HOLLUM - Murkje IJnsen-Woudwijk (1943) uit Stiens heeft twee exposities op Ameland. De werken in gemengde techniek in het Sorgdragermuseum in Hollum hebben als onderwerp ‘Tekens van leven’. Dat is tevens de titel van de tentoonstelling. In museum Swartwoude is haar ‘Rariteitenkabinet’ te zien.

Voor ‘Tekens van Leven’ heeft de kunstenares zich laten inspireren door bijzondere vondsten die ze langs het strand van Ameland vond. IJnsen en haar op Ameland geboren echtgenoot hebben een klein huisje op het eiland. Ze zijn er regelmatig te vinden. Stenen met ingekerfde huismerken nam ze mee naar huis. Een huismerk is een teken waarmee een boerderij of familie en de daarbij behorende bezittingen worden herkend.

Aanvankelijk dacht ze dat de gekerfde stenen kinderwerk was, maar na speurwerk ontdekte ze de betekenis van de tekens en de stenen. De stenen werden gebruikt als gewichten voor de visnetten en de kerven waren een eigendomsmerktekens. De symbolen verwerkte ze in haar schilderijen. De strandvondsten heeft de kunstenares in een vitrine naast haar schilderijen geëxposeerd. Ze vond vissersloodjes, gespen, spijkers, een eeuwenoude kopspeld en een schrapertje. Met haviksogen speurt ze het strand af. In de afgelopen twintig jaar heeft het haar vele kleine, soms eeuwenoude, objecten opgeleverd.

IJnsen-Woudwijk heeft een dubbelexpositie op het eiland. In het Landbouw- en juttersmuseum ‘Swartwoude’ in Buren staat haar Rariteitenkabinet. Strandvondsten werden verwerkt tot kijkkastjes en verweerd hout werd beschilderd. De beide exposities zijn tot november 2009 te zien.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Bekende veerpont Grietman gaat onder de hamer

Bekende veerpont Grietman gaat onder de hamer


regionaal nieuws

33 minuten lang tanken voor €1,33 in Drachten

33 minuten lang tanken voor €1,33 in Drachten


regionaal nieuws

Auto's in botsing op de Weinterp bij Wijnjewoude

Auto's in botsing op de Weinterp bij Wijnjewoude


regionaal nieuws

Automobilist eindigt in de sloot in Appelscha

Automobilist eindigt in de sloot in Appelscha