Account
Logo
Zoeken
4.8 °C

Beschuldigde dominee op vrije voeten

wo 10 december 2008, 14.25 uur

LEEUWARDEN - De oud-dominee van de Gereformeerde kerk vrijgemaakt in Blije hoorde dinsdag een celstraf van 18 maanden tegen zich eisen. De 46-jarige man wordt verdacht van het plegen van ontucht: begin jaren negentig zou hij het nichtje van zijn ex-vrouw seksueel misbruikt hebben. Ook zou hij zijn vrouw hebben mishandeld.

De zaak kreeg een onverwachte wending na het pleidooi van de advocate. Het had zelfs tot gevolg dat de oud-dominee - voorlopig - als vrij man de Leeuwarder rechtbank verliet. De raadsvrouw plaatste grote vraagtekens bij de wijze waarop het slachtoffer tot de aangifte van seksueel misbruik was gekomen.

De vrouw was in therapie gegaan, waar de herinneringen aan de ontucht naar boven waren gekomen. De eerste keer dat zij misbruikt zou zijn, was zij 8 of 9 jaar oud. Dit soort 'hervonden herinneringen' moeten op hun waarheidsgehalte getoetst worden door deskundigen, voor het als bewijs in een rechtszaak gebruikt mag worden.

Dat was in deze zaak niet gebeurd. In tweede instantie vroeg de officier dan ook om aanhouding van de zaak, om een nader onderzoek mogelijk te maken. De rechtbank honoreerde dat verzoek, maar willigde ook het voorstel van de advocate in: in afwachting van een volgende zitting kwam haar cliënt dinsdagmiddag op vrije voeten.

De verdachte zou het nichtje tot twee keer toe in zijn woning in Blije hebben misbruikt; eenmaal in de studeerkamer en een keer op de logeerkamer. Voor dat laatste feit had de officier al vrijspraak gevorderd wegens gebrek aan bewijs. Eenmaal zou de oud-dominee het meisje in haar toenmalige woonplaats Bennekom in haar slaapkamer onzedelijk betast hebben.

De man ontkent de beschuldigingen. Hij gaf wel toe dat hij zijn vrouw heeft mishandeld. Als gevolg van spanningen in het huwelijk had hij zijn ex weleens geslagen. Dat zou pas na het vertrek uit Blije zijn gebeurd. De dominee was in 1999 vertrokken nadat hij onenigheid had gekregen met de kerkenraad.

Hij ontkende dat de mishandelingen anderhalf jaar na het trouwen -de twee huwden in 1987- zijn begonnen. Ook weersprak hij dat hij zijn vrouw in de laatste fase van het huwelijk tot vijf keer toe verkracht zou hebben. Ook dat is volgens de officier niet te bewijzen. De verdachte erkende weer wel dat hij vroeger zijn achtjarige stiefzusje seksueel had misbruikt. Jaren later had hij per brief zijn excuses aangeboden aan de stiefzus.

De man heeft na zijn vertrek uit Blije nooit meer op een preekstoel gestaan. Voor hij kwam vast te zitten voor de ontuchtzaak was hij taxichauffeur in Zeeland. Het slachtoffer zegt heel veel last te hebben van wat haar is overkomen. Het misbruik heeft zich 'tot in de kleinste vezels' van haar ziel genesteld, schreef ze in haar slachtofferverklaring. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak wordt voortgezet.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

regionaal nieuws

Automobilist botst tegen vangrail op A7

Automobilist botst tegen vangrail op A7


Poll: Welk probleem is het ergste in De Wâlden?

Alcohol in het verkeer  
39.7%
Drugs in het verkeer  
38.6%
Lachgas in het verkeer  
2.8%
Geen idee....  
19%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Twee drugsrijders van de weg gehaald in Dokkum

Twee drugsrijders van de weg gehaald in Dokkum

regionaal nieuws

Automobilist botst op omgevallen boom op De Warren

Automobilist botst op omgevallen boom op De Warren