Account
Logo
Zoeken
7.1 °C

Cokedealer moet 21 mille betalen

di 9 december 2008, 20.45 uur

LEEUWARDEN - Ze druppelen nog steeds binnen bij de Leeuwarder rechtbank: drugsgebruikers en dealers die direct of zijdelings betrokken zijn geweest bij de grote drugszaak in de Friese Wouden. Na een grootscheeps onderzoek, door de politie 'Haribo-onderzoek' gedoopt, werden in de eerste maanden van dit jaar tientallen mensen opgepakt. Donderdag werd een 23-jarige man uit Hurdegaryp veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden.

De Hurdegarypster heeft ongeveer ruim een jaar cocaïne gedeald. De man gebruikte zelf 3 tot 4 gram per dag. Het geld dat hij verdiende met de drugshandel ging op aan gokken. Hij werd fors in de portemonnee geraakt. De rechtbank berekende dat de Hurdegarypster ruim € 21.000 winst heeft gemaakt met de drugsverkoop. Dat bedrag moet hij aan de Staat betalen.

Een 27-jarige Burgumer stond dinsdag terecht omdat hij negen maanden lang als een soort drugsrunner fungeerde voor zijn vrienden. De man haalde geregeld coke bij een 31-jarige plaatsgenoot, een van de hoofdverdachten in de Haribo-zaak. De dealer werd in augustus veroordeeld tot drie jaar cel. Als er ergens een feestje was, dan lapte het vriendenploegje geld en haalde de Burgumer de coke. Hij zou in zijn woonplaats ook bekend hebben gestaan als dealer. 'Dat is beslist niet waar', zei de verdachte.

Dat iemand had gezien dat hij in een plaatselijk café drugs verkocht, kon volgens hem ook niet kloppen. De man was nog niet vaker voor een drugsdelict met justitie in aanraking gekomen. In de afgelopen tien jaar werd hij wel meerdere malen veroordeeld voor dronken rijden. Er was een verband tussen de alcolhol en de drugs. Enerzijds gebruikte de Burgumer coke om het langer vol te houden als hij op stap was. Aan de andere kant ging hij makkelijker drugs gebruiken als hij had gedronken. 'Ik ga over bepaalde dingen wel makkelijker denken als ik drank op heb'.

Hij gebruikt al sinds 1998 cocaïne. Vanaf 2000 ging hij regelmatig gebruiken, met als hoogtepunt eind vorig jaar, toen hij echt een stevige innemer was. Daaraan is volgens de Burgumer nu definitief een einde gekomen. 'Ik ga niet meer met die mensen om'. Hij neemt geen drugs meer en hij drinkt veel minder. De reclassering denkt dat hij van goede wil is, maar hij heeft wel begeleiding nodig om een andere weg in te slaan. De officier van justitie wil dat hij onder toezicht van de reclassering komt. Verder eiste de officier een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Uitspraak: 23 december.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
27.7%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.9%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
27.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog