Account
Logo
Zoeken
5.2 °C

Kinderen opereerden als dievenbende

wo 3 december 2008, 9.36 uur

DRACHTEN - De politie heeft de afgelopen weken na uitvoerig onderzoek zes inwoners van Drachten in de leeftijd 11 tot en met 16 jaar aangehouden op verdenking van insluiping, inbraak, bedreiging en beroving. In het onderzoek moeten er nog twee verdachten, die een beduidend mindere rol hebben gehad, worden gehoord. De acht jongeren opereerden in wisselende samenstelling op verschillende plaatsen in Drachten, waaronder het centrum.

Insluipingen
In de periode van 1 oktober tot en met 15 november 2008 vonden er in ouderenflats en woningen in het centrum diverse insluipingen plaats. Met een vervalste lijst van de Grote Club Actie ging een groepje jongeren langs de woningen. Ze probeerden op die manier de veelal oudere bewoners geld af te troggelen. De loten kregen de kopers uiteraard niet thuisgestuurd.

De verdachten werden steeds brutaler en drongen zelfs een aantal woningen binnen. Ze namen huissleutels en geld mee. Het geld werd gebruikt voor vertier op de kermis en om eten te kopen bij cafetaria's. De sleutels werden gebruikt om de woningen binnen te komen als de bewoners afwezig waren. In verschillende ouderenflats drongen de daders binnen en voelden dan of woningen waren afgesloten. Diverse malen werden ze daarbij overlopen door bewoners en dit veroorzaakte veel onrust in de ouderenflats.

Beroving en bedreiging
Tijdens de verhoren bekenden drie verdachten dat ze een 80-jarige mevrouw nabij de Warrenhove hadden beroofd. De 11-jarige had de handtas van de vrouw uit haar rollator weggenomen. De jongen werd daarbij geholpen door twee verdachten van 14 en 16 jaar. De elfjarige bekende ook dat hij samen met een 14-jarig vriendje een negenjarige plaatsgenoot had bedreigd. De jongen moest onder bedreiging zijn net gekochte pizza afstaan aan zijn belagers.

Mishandelingen
In de eerder genoemde periode werd er ook een aantal jongeren in Drachten zonder enige aanleiding in elkaar geslagen. De slachtoffers deden van deze mishandelingen aangifte bij de politie. In totaal bekenden alle verdachten vier mishandelingen. Ze opereerden daarbij in verschillende samenstellingen.

Vervolging
Zes verdachten zijn inmiddels gehoord en hebben de gepleegde feiten vervolgens bekend. Na verhoor mocht een deel van hen het politiebureau weer verlaten. Twee jongens van 14 en 16 jaar zijn echter op vordering van de officier van justitie door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. In het onderzoek moeten er nog twee verdachten, die een beduidend mindere rol hebben gehad, worden gehoord.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Drachtster bedreigt en mishandelt vriendin

Drachtster bedreigt en mishandelt vriendin

regionaal nieuws

Schennispleger laat tot drie keer toe zijn piemel zien

Schennispleger laat tot drie keer toe zijn piemel zien


regionaal nieuws

Groen en spelen op het Raadhuisplein in Drachten

Groen en spelen op het Raadhuisplein in Drachten