Account
Logo
Zoeken
14.2 °C

Dokkumer rijinstructeur fleste de boel

wo 1 oktober 2008, 21.13 uur

LEEUWARDEN - Een 43-jarige rijinstructeur uit Dokkum hield ongeveer twee jaar lang menig chauffeur in spe aan het lijntje: vanaf november 2005 tot november 2007 verkocht de man als zelfstandige en als medewerker van een rijschool via internet rijlespakketten voor zo'n 1000 euro per stuk. Tientallen leerlingen werden door de Dokkumer, zoals de politierechter het woensdag noemde, 'met smoezen aan het lijntje gehouden'.

De ene keer zei de rijleraar dat hij vermoeid of zelfs oververmoeid was, of hij was overwerkt. Dat laatste klopte volgens de man: hij zei tegen de rechter dat hij op een gegeven moment een burnout had gekregen. Het werk was niet de voornaamste oorzaak, in feite was het een combinatie van gezondheidsklachten en financiële problemen.

De rijleraar had het geld van zo'n 30 tot 40 leerlingen voor zichzelf gehouden, in totaal ging het om 20.000 tot 30.000 euro. Meestal sluisde hij het lesgeld meteen door naar zijn privérekening om zijn schulden -ook zo'n 20.000 euro- af te betalen. Als hij in loondienst was maakte hij het geld niet over aan de centrale organisatie waar hij voor werkte.

De man had spijt en zei dat hij het geld graag terug wilde betalen. Dat zal momenteel een hele toer worden: de Dokkumer zit in de schuldhulpverlening voor ondernemers. De officier van justitie tilde zo zwaar aan de zaak dat hij een onvoorwaardelijke celstraf van 5 maanden eiste, plus nog eens 5 maanden voorwaardelijk.

'Een werkstraf kan ik niet verkopen tegenover de slachtoffers', zei de officier. Omdat de Dokkumer geen strafblad had en omdat de omvang van de fraude relatief beperkt was, legde de rechter toch een taakstraf op: 240 uur, waarvan 100 uur voorwaardelijk.

Zeven teleurgestelde leerlingen kregen de door hen ingediende schadeclaim toegewezen. In totaal ging het om een bedrag van bijna 6600 euro. Omdat de Dokkumer momenteel onder curatele staat, zullen de gedupeerden waarschijnlijk achteraan moeten sluiten in de rij van schuldeisers.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws


regionaal nieuws

Otter aangereden langs weg bij Ie

Otter aangereden langs weg bij Ie


regionaal nieuws

Finaledag van Super Academy League 2024 in Kollum

Finaledag van Super Academy League 2024 in Kollumregionaal nieuws

Inzamelingsactie voor rolstoelbus voor Paul

Inzamelingsactie voor rolstoelbus voor Paul


regionaal nieuws

Auto belandt in sloot bij Augustinusga

Auto belandt in sloot bij Augustinusga