Account
Logo
Zoeken
0.2 °C

Burgernet in Damwoude van start

wo 01 oktober 2008 13.30 uur

DAMWâLD - Woensdag is door burgemeester Ferd Crone de aftrap gegeven voor de introductie van Burgernet. Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De proef met Burgernet vindt in Friesland plaats in Leeuwarden en Dantumadeel. De start werd daarom samen met burgemeester Aalberts van Dantumadeel, Crone van Leeuwarden en plaatsvervangend korpschef Martin Sitalsing vande Friese politie gehouden in Damwoude.

Burgernet is een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. Een Burgernet-actie (filmpje) start op basis van een goed signalement. De Burgernet-deelnemers krijgen een bericht via de telefoon, sms of email met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek.

Zo wordt de politie direct geholpen bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een verdwaald kind. Op het moment dat de aangemelde burger iets ziet of hoort dat overeenkomt met het signalement van de Burgernet- actie, kan via een direct telefoonnummer naar de politiemeldkamer worden gebeld van waaruit de opsporing wordt gecoördineerd.

In 2004 is in Nieuwegein een proef gestart. De resultaten waren zo goed dat de regering de invoering van Burgernet als speerpunt in het regeerakkoord heeft opgenomen en in 2009 en 2010 landelijk wil invoeren. De gemeenten Leeuwarden en Dantumadeel zijn in Friesland aangewezen als proefgebied. Iedereen die 16 jaar of ouder is en woont in een van beide gemeenten kan zich hiervoor aanmelden. Over vijf weken is de operationele start van Burgernet en kunnen de eerste deelnemers gebeld worden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....