Account
Logo
Zoeken
15.9 °C

Bloemenwinkels geliefd bij inbrekers

di 10 juni 2008, 19.57 uur

LEEUWARDEN - Een poosje geleden leek het inbrekersgilde een voorkeur te hebben voor bloemenwinkels. Dinsdag werd op de Leeuwarder rechtbank duidelijk waarom dat zo was. Een 25-jarige verdachte uit Hoogezand had in het weekend van 20 januari inbraken gepleegd in bloemenzaken in Veenwouden en Buitenpost. Samen met drie kompanen, waarvan twee dinsdag ook terecht stonden.

De andere twee verdachten, 28 en 46 jaar oud en eveneens afkomstig uit Hoogezand, hadden van hun medeverdachte gehoord dat bloemenwinkels slecht beveiligd zijn en dat er altijd wel geld te vinden is. Dus trokken de mannen, samen met iemand die ze alleen kenden als 'de Joegoslaaf', eind januari via Hoogezand, waar uit een bedrijfspand twee laptops werden gehaald, en Oude Pekela naar Noord-Oost Friesland.

De oudste verdachte fungeerde als chauffeur. De andere drie braken in en stalen geld en waardebonnen. De mannen hadden echter de bewakingscamera over het hoofd gezien. Die was op initiatief van de politie in de winkel in Buitenpost opgehangen, na een eerdere inbraak op 27 december. Omdat er in die periode veel in bloemenzaken werd ingebroken, en de dieven ook vaak terugkwamen, had de politie voor deze oplossing gekozen.

De 25-jarige had in februari waardebonnen uitgegeven die in december in Buitenpost waren gestolen. Daar had de man geen verklaring voor, maar hij ontkende wel dat hij eerder in Buitenpost was geweest. De officier van justitie eiste voor de jongste en de oudste verdachte respectievelijk zes en vier maanden cel, plus voor allebei drie maanden voorwaardelijk. Beide mannen hebben een strafblad.

Voor de 28-jarige vorderde de officier een werkstraf van 200 uur en een maand voorwaardelijk. De 25-jarige moet van de officier aan de eigenaar van de winkel in Buitenpost een schadevergoeding van ruim 8200 euro betalen. De andere twee verdachten zouden bijna 4000 euro moeten lappen. Uitspraak over twee weken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat vindt u van het besluit om OPA te stoppen met papierinzameling?

Een goed besluit, veiligheid gaat voor  
17.5%
Jammer, het had anders opgelost kunnen worden  
28.9%
Onterecht, OPA moet kunnen doorgaan  
53.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Dollemansrit met 153 km/u waar 60 is toegestaan

Dollemansrit met 153 km/u waar 60 is toegestaan


regionaal nieuws

Man uit Ternaard (63) kijkt te diep in glaasje

Man uit Ternaard (63) kijkt te diep in glaasje